logo songteksten.net

Veel zenders doen 5 mei mee met Shaffy-singalong De Breij

Een groot aantal Nederlandse radiozenders doen op 5 mei om 16.55 uur mee met de Ramses Shaffy-singalong. Het idee om in het hele land het nummer Zing, vecht, huil, bid, lach, werk, en bewonder van de overleden chansonnier te laten horen, komt van cabaretier Claudia de Breij en werd overgenomen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De publieke zenders NPO 3FM en NPO Radio 5 doen in elk geval mee, laat een woordvoerder van NPO weten. NPO 3FM heeft op Bevrijdingsdag ook een gesprek met Roxeanne Hazes en daarna wordt vlak voor 17.00 uur haar versie van Zing, vecht, huil, bid, lach, werk, en bewonder uitgezonden. Ook diverse regionale zenders, zoals Omroep West, hebben vrijdag op Twitter laten weten zich bij het plan van De Breij aan te sluiten.

Bij Talpa Radio doet in elk geval Radio 10 mee aan de actie. Sky Radio, 538 en Radio Veronica beraden zich nog op het verzoek. Ook QMusic had de vraag vrijdag nog in overweging.

De grootse herdenkingsactiviteiten en -festivals die gepland stonden voor 4 en 5 mei kunnen niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Toch wil het Nationaal Comité dit jaar stilstaan bij de bevrijding en 75 jaar vrijheid en heeft het land opgeroepen om met ideeën te komen. Het initiatief van De Breij past helemaal in deze geest, vindt de organisatie.

Andere invulling

Ook voor andere tradities rond 4 en 5 mei worden alternatieven gezocht. Zo vindt in miniatuurpark Madurodam op 4 mei wel de Nationale Kinderherdenking plaats. Maar in plaats van lijfelijk aanwezig te zijn, kunnen kinderen een bloem bestellen die ze bij het stiltemoment om 20.00 uur vertegenwoordigt. Onder meer NPO-dj Wouter van der Goes is als ambassadeur van Madurodam wel lijfelijk bij de herdenking aanwezig.

Diverse toneelstukken die op 4 en 5 mei stonden gepland, worden op alternatieve wijze opgevoerd. Zo is van de toneelversie van De Aanslag van Harry Mulisch een hoorspelversie gemaakt die na de twee minuten stilte in het NPO Radio 5-programma Volgspot wordt uitgezonden. De monoloog Waterman van Helmert Woudenberg, gebaseerd op de ervaringen van een Joodse onderduiker tijdens de oorlogsjaren, wordt gelivestreamd vanuit het Betty Asfalt Complex in Amsterdam, waar de voorstelling oorspronkelijk gespeeld zou worden.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren