Nederlander wint Pulitzer namens New York Times

Door ANP, maandag 4 mei 2020 22:38, bron: ANP

De Nederlandse onderzoeksjournalist Christiaan Triebert heeft namens de Amerikaanse krant The New York Times een prestigieuze Pulitzerprijs gewonnen voor onthullingen over Rusland en het agressieve handelen van president Poetin in onder meer Syrië en Europa. Triebert en zijn collega's maakten voor hun onderzoek gebruik van videobeelden en foto's uit onder meer Syrië om na te gaan waar Rusland bombardementen heeft uitgevoerd.

The New York Times won nog een Pulitzer, voor een bericht over hoe het leven van duizenden taxichauffeurs in New York werd geruïneerd door dubieuze leningen. Het Britse persbureau Reuters heeft de prijs gewonnen voor de nieuwsfoto's van de gewelddadige protesten vorig jaar in Hongkong.

De regionale krant The Anchorage Daily News en de onderzoekssite ProPublica kregen een Pulitzer omdat zij blootlegden dat een derde van de dorpen in Alaska geen politiebescherming heeft.

De winnaars werden maandag bekendgemaakt, twee weken later dan gepland door de coronacrisis. Sommige juryleden, zelf journalist, waren bezig met verslaggeving over de coronapandemie en hadden meer tijd nodig om de inzendingen te beoordelen.

De Pulitzerprijzen, onder meer voor topjournalistiek, zijn een idee van de Amerikaanse krantenuitgever Joseph Pulitzer (1847-1911), die het in zijn wilsbeschikking had vastgelegd. Ze worden sinds 1917 uitgereikt.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren