logo songteksten.net

Jochem Myjer: kabinet, laat cultuur niet in de steek

Kabinet, laat de cultuursector niet in de steek. Die oproep doet cabaretier Jochem Myjer maandag op Instagram. Hij maakt zich ernstige zorgen dat zijn twee kinderen opgroeien in een land zonder theaters, theatergezelschappen, orkesten, musea en bibliotheken als de overheid niet zijn best doet deze sector door de coronacrisis te loodsen.

Veel theaters en producenten dreigen op korte termijn failliet te gaan omdat de zalen al twee maanden zicht zijn. Er is weinig uitzicht op verbetering van deze situatie de komende tijd. De overheid heeft vooralsnog 300 miljoen euro steun toegezegd. Maar er is veel kritiek binnen de sector. Die heeft het gevoel heeft dat het kabinet de economische waarde van de sector onderschat.

"Door deze quarantaine breng ik meer tijd dan ooit met mijn kinderen door. Er is me een ding opgevallen. En dat wil ik even delen", schrijft Myjer. "Wegvluchten met vriendjes in een zelfgemaakte of andere wereld. Ik hoor ze erin opgaan. Ik zie hoe ze hun personage zelf aankleden zoals ze willen. Ik zie hoe ze een coole naam verzinnen en als superhelden door de virtuele wereld heen zweven."

Op zulke momenten zijn zijn kinderen volgens de cabaretier echt gelukkig. "Dit zijn de dingen die ze uit vrije wil doen. Ik zie dat niet alleen in mijn kinderen, maar ook in alle kinderen die ik altijd tegenkom: kleine acteurs, kunstenaars, cabaretiers, komieken, tekenaars, muzikanten, ontwerpers, dj’s, zangers, dansers, creatievelingen, filmmakers en schrijvers. Het creatieve is in het firmament van elke kinderziel gemetseld."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren