logo songteksten.net

'Ook heel 2021 soepeler subsidieregels voor kunst en cultuur'

Gesubsidieerde kunst- en cultuurinstellingen moeten ook volgend jaar kunnen rekenen op een versoepeling van de regels voor overheidsbijdragen. Dat is nodig om te overleven, aan te passen én te vernieuwen, schrijft de Raad voor Cultuur aan minister Ingrid van Engelshoven.

Omdat de sector vanwege de coronamaatregelen voorlopig nog stilligt en straks mondjesmaat op gang zal komen, zijn de subsidievoorwaarden op het ogenblik niet zo streng. Ook zijn er diverse steunmaatregelen. Toch is de situatie volgens de raad voor de sector "een nachtmerrie", die al bijna 1 miljard euro aan inkomsten heeft gekost. Het wordt allemaal nog erger, met name door de festivals die deze zomer niet kunnen doorgaan.

Door de versoepeling te verlengen, krijgen gesubsidieerde instellingen een jaar de tijd om hun activiteitenplannen bij te te stellen en de nodige innovaties voor te bereiden. Sommige vernieuwingen, zoals onlineactiviteiten, kunnen ook blijvend zijn en moeten misschien zelfs standaard worden. "De spontane en creatieve initiatieven en noodoplossingen die door makers en instellingen zijn bedacht tijdens de huidige lockdown laten zien dat de sector uitblinkt in innovatiekracht", prijst de raad. Ook andere sectoren kunnen hun voordeel doen met deze ervaringen.

Het adviesorgaan wil tot 1 november samen met de stedelijke regio’s, fondsen en kunst- en cultuurwereld overleggen over hoe er kan worden ingesprongen op drie situaties: een lockdownscenario, een 1,5 meterscenario en een scenario van 'het nieuwe normaal', waarbij volgens bepaalde regels weer grotere groepen bij elkaar mogen komen. Er wordt daarbij gekeken naar onder meer verdere digitalisering, maar ook naar herinrichting van ruimten en een nieuwe aanpak voor het ontvangen van publiek. Ook ongesubsidieerde instellingen worden daarbij betrokken.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren