logo songteksten.net

Typhoon bedenkt coronaproof alternatief voor zomerfestivals

In een zomer zonder festivals en andere grote evenementen vindt er de komende maanden toch een reeks concerten plaats. Typhoon en Machiel Hofman, eigenaar van organisatiebureau Tribe, staken de koppen bij elkaar en kwamen op het idee voor 'De tuin van 2020' en 'Het strand van 2020'. Concerten en shows van dj's voor maximaal honderd man publiek.

"De tijd van klagen over corona is voorbij", stelt Hofman, die met zijn bedrijf grote evenementen als De Vrienden van Amstel Live organiseert. "We willen een beetje vrolijkheid geven." Tijdens een videocall onder het genot van een biertje kwamen Hofman en Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, op het idee voor de kleinschalige shows. "We zitten op hete kolen", merkte Typhoon onder collega-artiesten. "Iedereen mist het optreden. Maar ik hoorde ook vaak: als dit nog maanden gaat duren, gaan we het niet redden. Zo ontstond het idee om binnen de richtlijnen te kijken wat wél kan."

Aanvankelijk was Typhoon van plan in zijn achtertuin concerten te geven, maar voor dat idee was zijn vriendin minder te porren. Inmiddels wordt gekeken naar locaties in het midden van het land en Noord-Holland. "De exacte locaties brengen we naar buiten zodra we een 'go' krijgen van de overheid", zegt Hofman. "We willen alles volgens het spoorboekje van Rutte en consorten doen. De locaties worden speciaal RIVM-proof ingericht en zijn zo veilig mogelijk. Het gaat erom dat we weer wat muziek kunnen gaan delen."

Kostendekkend

De verwachting is vooralsnog dat vanaf 1 juli weer honderd mensen samen mogen komen. "Dan willen we meteen van start. In het eerste weekend van juli, op vrijdag 3 juli trapt Typhoon af." De organisatie is flexibel, benadrukt Hofman. "We kunnen meebewegen met de besluiten van de overheid. Het is natuurlijk afwachten hoe het virus zich ontwikkelt."

Rijk wordt niemand van de kleinschalige coronaproof optredens. "De inzet is kostendekkend te zijn", aldus Hofman. "We vragen van iedereen wat: de artiesten treden per dag drie keer op, de crew zal hier weinig aan verdienen en we vragen de bezoeker minstens 75 euro te betalen voor een arrangement." Voor die prijs, iets meer dan voor de coronacrisis moest worden betaald voor een concertkaartje, krijgt het publiek een "bijzondere experience". "Het zijn kleinschalige, intieme optredens. Bezoekers staan straks op een paar meter afstand van een artiest of dj, dat maak je normaliter niet zomaar mee."

Enorme belasting

Om grip te houden op het publiek moeten bezoekers zich vooraf inschrijven voor kaarten. Dat kan vanaf woensdagochtend op de sites detuinvan2020.nl en hetstrandvan2020.nl. Vlak voor het concert krijgt het publiek een telefoontje met de vraag of ze gezondheidsklachten hebben. "We volgen dezelfde coronamaatregelen als de horeca en de theaters."

Ook de artiesten doen een duit in het zakje. "Drie shows per dag is een enorme belasting voor je stem", weet Typhoon. "Maar iedereen ziet ook dat het op geen enkele andere manier kan. De bereidheid onder artiesten is enorm groot, dat vind ik geweldig. Iedereen voelt de urgentie en wil net even wat harder lopen en net even wat harder werken."

Dealen

Naast dat de artiesten snakken naar het podium en de interactie met het publiek, zijn de concerten een manier om technici, crew en bandleden te helpen. "Ik heb letterlijk tegen mijn mensen gezegd: we weten niet hoe lang dit duurt, maar laten we hier met elkaar doorheen gaan", vertelt Typhoon. "Als iedereen in z'n basislasten kan voorzien, dan hebben we het goed gedaan met elkaar. Het kan eigenlijk niet uit, voor zo weinig mensen optreden. Maar omdat het een breed gedragen initiatief is, kunnen we in ieder geval kostendekkend zijn. We zijn absoluut niet uit op grote winsten, het gaat er echt om dat we weer aan de slag kunnen."

Hoewel Typhoon en Hofman blij zijn dat ze voor deze zomer een manier hebben gevonden om toch concerten te houden, is het "niet jaren vol te houden". "We zien dit initiatief als een antwoord, een oplossing voor de huidige situatie. Rutte heeft iedereen opgeroepen: wees creatief. Dit is ons antwoord daarop", aldus de zanger. "Maar over de hele linie, van de grote multinationals tot de kleine artiesten, iedereen voelt de gevolgen. Als dit heel lang zo blijft, gaat een groot deel van ondernemend Nederland werkloos worden." Dat beaamt Hofman. "Voor nu is het een prima oplossing, maar het is niet de oplossing voor de komende vijf jaar. Het is vooral fijn dat we weer wat kunnen doen, een beetje vrolijkheid geven."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren