DI-RECT gaat echt uitpakken tijdens eerste concert zonder publiek

Door ANP, zaterdag 6 juni 2020 07:05, bron: ANP

DI-RECT beklimt zaterdag voor de eerste keer weer het podium sinds de coronacrisis. De Haagse band speelt in de Koninklijke Schouwburg een thuiswedstrijd voor duizenden fans die een kaartje kochten voor het virtuele liveconcert. Hoewel het vreemd is om op te treden zonder de fysieke aanwezigheid van het publiek, doet de band geen concessies. "We gaan echt uitpakken", belooft bassist Bas van Wageningen aan BuzzE.

Al sinds de start van de crisis kozen de mannen ervoor digitaal te blijven optreden. Op social media worden fans al maanden getrakteerd op huiskamersessies vanuit de studio. "We wilden graag iets blijven doen in deze rare tijd, dus zijn we begonnen met huiskameroptredens. Daarop kwam zo’n leuke respons dat we verder gingen kijken naar hoe we het een stap groter konden doen. Nu staan we in de Koninklijke Schouwburg, een van de mooiste plekken in Den Haag."

Maar wel zonder joelende fans in de zaal. "Dat is wel vreemd. Normaliter heb je aan het begin van de show een opbouw en wordt de energie naarmate van de reactie van het publiek alleen maar groter. Dat mis je nu. Fysiek gebeurt er toch relatief weinig."

Andere zomer

Wel staat het virtuele publiek net zo’n spetterend concert te wachten als normaal. "We hebben ook een hele blazerssectie op het podium staan. We gaan met z’n allen niet inboeten aan energie. Het is wel spannend of alles technisch ook goed gaat, maar als alles goed gaat dan gaan we dit de hele zomer doen."

Een zomer die begin dit jaar nog helemaal stond volgepland met festivals. "Ja, dat was wel slikken toen er in fases steeds meer werd geannuleerd. We hadden natuurlijk een hele andere zomer voor ogen. Maar dat is dan ook wel weer het mooie aan ons allemaal. We hebben een collectieve positiviteit waardoor we niet snel de handdoek in de ring gooien. We zien geen beperkingen maar zoeken naar wat er wel mogelijk is."

Onder druk

Dat DI-RECT volgens Bas zo’n 80 procent van zijn inkomsten misloopt door de geannuleerde optredens, heeft bij de band niet gezorgd voor zorgen over zijn bestaan. "Dat is voor ons zo vanzelfsprekend. De inkomsten zijn wat dat betreft secundair voor ons. Dat staat nu zwaar onder druk, maar daar gaan we met z’n allen zorgvuldig mee om. Zorgen zijn er zeker, maar we hoeven deze zomer niet bij de Albert Heijn te gaan solliciteren. We kijken liever naar wat allemaal wel kan."

Totdat het fysiek weer mogelijk is, wil de band virtuele optredens blijven geven. "Dat we het positieve uit zoiets groots weten te halen, geeft mij heel veel energie. We gaan niet bij de pakken neerzitten."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren