Bedenker Friends: we hadden diverser moeten zijn

Door ANP, maandag 8 juni 2020 04:05, bron: ANP

Een van de twee bedenkers van Friends heeft spijt dat ze in haar carrière niet vaker heeft stilgestaan bij diversiteit. Marta Kauffman, die de hitserie samen met David Crane opzette, werd zondag emotioneel toen ze dat bekende tijdens televisiefestival ATX.

"Ik wou dat ik toen wist wat ik nu weet", aldus Kauffman tijdens een virtuele paneldiscussie met een aantal showrunners. "Dan had ik hele andere keuzes gemaakt." De televisiemaker, die ook achter onder meer series Veronica's Closet en Grace And Frankie zat, zei dat ze in de toekomst beter na zal denken over het plaatje dat ze schetst in haar series. "Ik heb niet genoeg gedaan en ben er nu erg mee bezig hoe ik dat beter kan doen."

Friends is vooral na het einde van de show veel bekritiseerd vanwege de casting. Niet alleen de zes hoofdpersonages, maar ook de gastrollen werden doorgaans gespeeld door witte acteurs. David Schwimmer, die in de serie Ross speelde, zei eerder dit jaar in The Guardian: "Ik was me destijds wel bewust van het gebrek aan diversiteit en heb jarenlang gelobbyd om Ross te laten daten met vrouwen met een andere huidskleur."

Aan het panel waar Kauffman in zat, deed zondag ook de bedenker van HBO-show A Black Lady Sketch Show mee. Zij zei volgens de New York Post in reactie op Kauffmans woorden: "Jullie waren onderdeel van een groter geheel. Het gaat niet om één racist die alles verpest, maar om een industrie die is opgezet door racisten die anderen dat gedrag hebben aangeleerd en het hebben verborgen. Niemand mocht weten dat het fout was, dat was het hele idee. Het moest lijken of wij ons aanstelden. Alsof het een belediging was als wij knielden, of vroegen om niet meer vermoord te worden. Nu weten mensen beter en kunnen ze het ook beter aanpakken, en dat is alles wat wij vragen."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren