logo songteksten.net

Paskal Jakobsen helpt thuiskoks met sterrengerechten

BLØF-zanger Paskal Jakobsen hoopt dat thuiskoks met behulp van zijn kookboek binnenkort zelf een sterrengerecht op tafel kunnen toveren. In Ruige Kost, dat vanaf donderdag in de winkel ligt, deelt hij samen met goede vriend en chef-kok Edwin Vinke hun favoriete streetfoodrecepten.

Inspiratie voor het boek haalden de twee uit hun gezamenlijke reizen, hun liefde voor Zeeland én voor streetfood. Zo kwamen ze samen tot recepten voor sinaasappelsardines, een pulled pork-sandwich en kip ketjap zonder ketjap. Allemaal gebaseerd op receptuur van sterrenchef Vinke, met wie Paskal in 2018 restaurant Hard & Ziel opende in Middelburg.

Verrassende recepten, maar niet voor iedereen te begrijpen. "Als koks met zijn niveau een boek gaan uitbrengen, gaat de vertaalslag naar een recept voor thuiskoks vaak niet zo goed. Het zit vol vaktaal en dat is gewoon te moeilijk", vertelt de zanger en restauranteigenaar tegen BuzzE.

Tweede carrière

Daarom heeft hij alle recepten nauwkeurig nagelezen en gezorgd voor verduidelijking. "Aanfruiten van uien bijvoorbeeld. Het kan geen kwaad om uit te leggen dat dat niet om bakken gaat. Dan krijg je namelijk een heel andere smaak." Met de extra uitleg kan iedereen ze met gemak maken, verzekert de 46-jarige Paskal. "Maar Edwin zei wel: er moeten ook een paar van die gerechten in staan waar je wel je tanden in moet zetten. Daarvan staan er ook een stuk of vier in."

Paskal heeft al een favoriet recept: pik in 't potje, een soort stamppotje naar ouderwets recept. "Het komt uit een heel oud boekje dat helemaal uit elkaar valt. Edwin kent het vanuit zijn jeugd en heeft het alleen wat verfijnd. Het is echt een stukje geschiedenis. En bovendien hou ik gewoon ontzettend van die hartverwarmende winterse gerechten."

Of het uitbrengen van Ruige Kost het begin is van een tweede carrière denkt de Zeeuw niet. "Ik haal heel veel plezier uit die horeca, absoluut. Maar hoe meer ik bezig was met dit kookboek, hoe meer ik erachter kwam dat Edwin dat veel beter kan. Maar je weet niet wat er op je pad komt."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren