FunX start petitie om racisme verplicht te behandelen op school

Door ANP, vrijdag 12 juni 2020 07:44, bron: ANP

Radiozender FunX is een petitie gestart met de oproep om racisme voortaan verplicht te behandelen op basis- en middelbare scholen. Het initiatief werd aangedragen door drie vriendinnen die vinden dat er op hun school te weinig aandacht aan het onderwerp wordt besteed. DJ Fernando Halman, die dagelijks het programma Start! presenteert, heeft zich opgeworpen als ambassadeur van het plan.

Als zij op de website Petitie24.nl meer dan 40.000 handtekeningen inzamelen, komt het onderwerp in elk geval op de agenda van de Tweede Kamer te staan. Volgens de 18-jarige Sohna is er in het huidige onderwijs te weinig gelegenheid om over onderwerpen als racisme te praten. "Onderwerpen als slavernij worden niet echt eerlijk verteld", stelt ze. "Het wordt meer verteld vanuit het standpunt van de Nederlandse republiek."

De drie vriendinnen hebben zelfs een concreet plan van aanpak liggen. "We willen bijvoorbeeld dat basisscholen gebruik gaan maken van poppen, kinderboekjes en video's waar allerlei karakters in voorkomen van alle soorten, kleuren en geloven. Die moeten gelijkwaardig afgebeeld worden en niet stereotyperend. Daarmee kan je voor kinderen ook een voorbeeld stellen van: zo kunnen we elkaar zien en zo zouden we met elkaar kunnen omgaan."

Zij zouden op de middelbare school graag zien dat het slavernijverleden van Nederland op een eerlijke en uitgebreide manier wordt behandeld. Nederland was in de zeventiende eeuw verantwoordelijk voor het verhandelen van honderdduizenden slaven. Dit heeft mede bijgedragen aan de status van Nederland als economische wereldmacht in die periode.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren