logo songteksten.net

OM wil Keith Bakker psychologisch laten onderzoeken

(Novum) - (Update van eerder artikel. Bakker blijft vastzitten. Aanpassingen vanaf vijfde alinea.)

Het Openbaar Ministerie wil Keith Bakker psychologisch laten onderzoeken. Dat bleek donderdag tijdens een regiezitting in de zaak rondom de afkickgoeroe. Bakker wordt verdacht van seksueel misbruik van patiënten.

Negen vrouwen hebben aangifte tegen Bakker gedaan. Diens advocaat Geertjan van Oosten zegt dat de vrouwen 'liegen en manipuleren'. "Er was sprake van onderlinge jaloezie: wie kreeg de meeste sms'jes van Bakker en wat stuurde hij?", schetst Van Oosten.

Bakker wordt verdacht van onder meer verkrachting. Ten minste twee slachtoffers zouden minderjarig zijn geweest. Van Oosten vindt dat er geen sprake is geweest van verkrachting. "De meisjes nemen het woord zelf ook niet in de mond. Ze hebben hun grenzen onvoldoende aangegeven."

Ook Bakker zat bij tijd en wijle fout, geeft zijn raadsman toe. "Mijn cliënt is geen heilige, hij heeft ook fouten gemaakt." De afkickgoeroe ontkent de aantijgingen van zijn ex-patiënten, maar heeft toegegeven bij twee dames 'grenzen te hebben overschreden'.

Bakker raakte in december voor het eerst in opspraak wegens seksuele handelingen met cliënten. In april meldde de 50-jarige verslavingsdeskundige zich bij de politie. Sindsdien zit hij vast. De rechtbank besloot donderdag dat hij nog minstens een maand vast blijft zitten.

Bakker reageerde verrast op de mededeling dat hij voorlopig niet vrijkomt. Hij gooide zijn armen verongelijkt in de lucht en was duidelijk teleurgesteld en boos. De rechtszaak is minimaal een maand en maximaal drie maanden aangehouden voor aanvullend onderzoek.

Het Openbaar Ministerie had bepleit dat Bakker voorlopig niet zou vrijkomen. Volgens de officier van justitie bestaat nog steeds het gevaar dat de verslavingsdeskundige de benen neemt. "Het zijn ernstige strafbare feiten. Er zijn ook meisjes bij de politie geweest die geen aangifte hebben gedaan."

Bakkers advocaat vond dat de afkickgoeroe moest worden vrijgelaten. "Meer dan aangiften heeft het OM niet. Mijn cliënt wil naar huis en zijn rotzooi opruimen."

Op de zitting hebben het openbaar ministerie en de verdediging hun wensen over de voortgang van het onderzoek kenbaar gemaakt. Bakkers advocaat wil onder meer misdaadjournalist John van den Heuvel en Bernard Tomlow, de advocaat van de slachtoffers, verhoren. "Misschien gebruiken ze hun verschoningsrecht, maar ik wil ze spreken", aldus Van Oosten.

Bij de zitting in de Amsterdamse rechtbank waren verschillende vermeende slachtoffers en familieleden van de meisjes aanwezig. Bakker schrok bij binnenkomst in de rechtszaal zichtbaar van de vele aanwezige media.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren