logo songteksten.net

Organisatie Pukkelpop: het kwaad is geschied

(Novum) - De organisatie van Pukkelpop heeft nog geen idee wat met het festival gaat gebeuren. Het Belgische muziekfestival werd donderdag getroffen door noodweer, waardoor twee festivalbezoekers stierven. "We weten eigenlijk niet goed hoe het nu verder moet", zei organisator Chokri Mahassine tijdens een persconferentie.

"Het kwaad is geschied. Het noodweer heeft zeer zwaar toegeslagen", concludeerde Mahassine. Pukkelpop werd donderdagavond rond 18.15 uur getroffen door zware windstoten, hevige regenval, hagelbuien en onweer. Verschillende festivaltenten en bomen waaiden om. De burgemeester van Hasselt, waar Pukkelpop plaatsvindt, sprak over twee doden. Eerder op de avond had het dagblad De Standaard het over zes doden.

Eén festivalbezoeker is overleden op de festivalweide, een andere bezoeker stierf op een van de campings. Ongeveer veertig gewonden is afgevoerd naar verschillende ziekenhuizen, mensen met lichte verwondingen worden geholpen in een bijgelegen sporthal.

"Voor de organisatie is dit een heel moeilijke beslissing", zei Mahassine over het besluit of Pukkelpop door moet gaan. Donderdag was de eerste dag van het driedaagse festival. "Het gaat tussen het leed dat geleden is en de mensen, heel veel jonge mensen, die hier nog allemaal aanwezig zijn. Dat zijn er tienduizenden, waar we ook iets mee moeten doen."

Donderdagavond zouden onder meer Foo Fighters en 30 Seconds to Mars nog optreden. Vooralsnog zijn alle optredens afgelast. "Ik heb geen idee of we nog op gaan treden", twittert 30 Seconds to Mars-frontman Jared Leto. "Vier podia zijn ingestort, het regent en dondert nog steeds. Als je hier bent, blijf op een veilige plek. Er komt nog meer slecht weer aan."

Ook de Nederlandse cabaretière Katinka Polderman is aanwezig op Pukkelpop. Zij stond eerder donderdag op de planken. "Heb met z'n zessen geschuild in een wc'tje. Was heel gezellig eigenlijk", twitterde Polderman. Zij heeft het over een ravage en een ingestorte toegangspoort. "Nog steeds ambulances, nu al paar uur dus. Niemand mag het terrein af om hulp ruim baan te geven. En er komt weer een bui aan. Hopelijk wordt het een normale bui."

Pukkelpop vindt elk jaar plaats in de buurt van de Vlaamse plaats Hasselt. Het uitverkochte festival is donderdag van start gegaan en zou tot en met zaterdag duren. Onder meer Within Temptation, Eminem en The Offspring zouden nog op moeten treden. Pukkelpop biedt plaats aan zestigduizend bezoekers.

Het Belgische muziekfestival werd ook vorig jaar getroffen door een tragedie. De Britse zanger Charles Haddon pleegde zelfmoord na zijn optreden op Pukkelpop. De 22-jarige zanger van electropop-duo Ou Est le Swimming Pool sprong van een lichtmast. Een dag voordat Haddon zelfmoord pleegde, stierf de geluidstechnicus van de Black Rebel Motorcycle Club op het festival. De technicus werd onwel in de coulissen.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren