logo songteksten.net

Willem Voogd gaat voor NPO oorlogsreis van oma maken

Willem Voogd gaat een vierdelige podcastserie maken voor de NTR en Radio 1 over de reis die zijn Russische oma in 1944 maakte door Europa om de liefde van haar leven terug te zien. De acteur is van plan om voor het project, dat de titel Baba heeft gekregen, van Odessa aan de Zwarte Zee naar IJmuiden te reizen en onderweg verslag te doen van zijn ervaringen. De opnames moeten komende zomer plaatsvinden, maakte de NTR donderdag bekend.

De oma van Voogd, Tatjana Stojanova, ontmoette zijn opa Pieter in 1942 in Odesssa waar hij in de haven gezonken schepen moest lichten. Ondanks dat hij tien jaar ouder is en in Nederland een vrouw en kinderen heeft, worden zij toch verliefd op elkaar. Pieter wordt eind 1942 teruggeroepen naar Nederland maar Tatjana blijft aan hem denken. Twee jaar later besluit zij een levensgevaarlijke reis door oorlogsgebied te ondernemen om hem in Nederland terug te kunnen zien.

Voogd vond de memoires van zijn oma die zij schreef tijdens deze maandenlange reis vol ontberingen. "Aan de hand van deze bijzondere geschriften wil ik onderzoeken hoe de reis van mijn Baba geweest moet zijn", vertelt de acteur. "Waar ze is geweest, wie ze heeft ontmoet, welke barrières ze heeft moeten doorbreken."

Enorme risico's

De podcast bestaat niet alleen uit zijn eigen verhalen, maar ook uit duiding van historici, gesprekken met zijn eigen vader, dus haar zoon. "Beeld je eens in hoe het voor iemand aan de andere kant van het Duitse Rijk moet zijn geweest", legt Voogd uit. "Als alleenstaande jonge Russische vrouw, in volle oorlogstijd dwars door het Duitse Rijk trekken. Nazi-Duitsland stond op scherp, één misstap en ze kon in een werkkamp belanden of erger nog, een concentratiekamp. Ze heeft enorme risico’s moeten nemen om in Nederland te belanden."

De acteur wil in zijn podcast Baba ook een link trekken naar het heden. "Nu, in een tijd waarin vluchtelingen door heel Europa trekken om van oorlog te vluchten, de grenzen vaker gesloten worden en de strijd in (Oost-)Europa weer enigszins lijkt op te laaien, is haar verhaal weer actueler geworden", vindt hij. "Ik plaats het verhaal van mijn Baba in het Europa van nu: hoe ziet het landschap waar zij doorheen is getrokken er nu uit? Welke impact heeft die tijd gehad op de wereld die we nu kennen?" Het project wordt begeleid door eindredacteur Marion Oskamp, die eerder onder andere De brand in het Landhuis maakte.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren