Achtergrondzang hoeft niet meer live op songfestival

Door ANP, donderdag 18 juni 2020 16:36, bron: ANP

De regels van het Eurovisiesongfestival worden volgend jaar gewijzigd. De achtergrondzang hoeft voor het eerst niet meer live te zijn. Het gaat voorlopig om een eenmalig proef, zo laat de European Broadcasting Union (EBU) donderdag weten.

Doordat omroepen achtergrondzangers thuis kunnen laten, worden delegaties kleiner en kunnen landen andere creatieve ideeën uitvoeren. De EBU stelt bovendien dat de uitvoeringen tijdens het festival nu dichter bij de originele compositie blijven. Wel geeft de organisatie mee dat het een optie is en dat live achtergrondzang nog steeds toegestaan is. Een combinatie van beide mag ook.

Het vernieuwde reglement is de eerste grote verandering die de nieuwe songfestivalbaas Martin Österdahl doorvoert. Hij volgde vorige maand Jon Ola Sand op als de nieuwe Executive Supervisor.

Sceptisch

De plannen worden bij veel fans en kenners vooralsnog sceptisch ontvangen. Songfestivalcommentator Cornald Maas noemt het idee op Twitter bijvoorbeeld "geen goede ontwikkeling". Hij vreest door de afwezigheid van achtergrondzangers nu meer dansers en acrobatiekspektakel.

Maurice Wijnen sluit zich daarbij aan. "Een slechte songfestivalontwikkeling", schrijft hij. "Na het opheffen van het liveorkest een volgende stap richting steeds minder 'echte', eerlijke liveperformances. Jammer voor een groots programma van deze schaal."

Het 65e Eurovisiesongfestival wordt volgend jaar op 18, 20 en 22 mei gehouden in Rotterdam Ahoy.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren