logo songteksten.net

Dave von Raven: Pinkpop had grote eruptie moeten zijn

The Kik zou dit weekeinde op Pinkpop zijn grootste festivaloptreden ooit geven. Door de coronacrisis moet de band echter nog een jaartje wachten. "Natuurlijk is het jammer, maar er zijn ergere dingen", relativeert frontman Dave von Raven in gesprek met BuzzE. "Dat je voor de rest van je leven anderhalve meter afstand moet houden bijvoorbeeld."

Toch geeft Dave toe dat hij "een beetje in de piepzak" zit, zeker met het oog op zijn lege agenda deze zomer. "We hebben natuurlijk geen hol te doen met The Kik. Dat is vervelend. Dat Pinkpop niet doorgaat is ook jammer. Ik heb er voor m'n gevoel 25 jaar over gedaan om daar te komen. Het is net als een sportwedstrijd waar je heel lang voor aan het trainen ben en dan komt de grote wedstrijd en dan gaat hij niet door. Pinkpop heeft iets magisch hè? Daar moet je een keer hebben gestaan als je jezelf serieus neemt."

Niet alleen Pinkpop maar het wegvallen van alle optredens doet een beetje pijn. "De zomer is voor ons altijd de leukste periode van het jaar", legt Dave uit. "Ik ga ook nooit op vakantie of zo, we spelen altijd de hele zomer. Dat is voor ons het leukste wat er is. Of dat nou ergens in Groningen in een heel klein dorp op een of andere wagen is of op Pinkpop: het is allebei leuk. Dat hele seizoen is een aaneenschakeling van lol. Pinkpop was daarvan de grote eruptie, het hoogtepunt."

Eurootjes

Dave hoopt dat de crisis niet te lang aanhoudt. Niet alleen voor zichzelf en de band maar ook om al die andere mensen die achter de schermen werken. "Al die technici, licht, geluid... allemaal beroepsgroepen die stilliggen. Kijk, ik kan nog een paar eurootjes krijgen door op tv iets te doen, maar als jij al je hele leven ergens het geluid doet dan kan je niet even leuk gaan doen in een of andere quiz op tv. Daar maak ik me wel zorgen om."

Als songwriter houdt Dave zich voorlopig nog even zoet, maar het liefste gaat hij toch weer optreden. "Je wilt je muziek ook laten horen. Je wilt ook de mensen zien, al die 'gezichies'", zegt hij. "Het is zo nu en dan wel moeilijk om optimistisch te blijven, ja. Ik heb het nog wel naar m'n zin. Ik heb een mooi huis, heb een lekkere tuin waar ik elke dag in kan zitten. Wat dat betreft gaat het wel prima. Maar voor hoe lang, ik vind het heel moeilijk om daar iets reëels over te zeggen."

Strijkstok

The Kik, die zich de afgelopen tijd bezighield met verschillende livestreamconcerten, wil in juli weer gaan spelen in theaters. "Twee keer op een avond en dan voor twee keer honderd man. Dan is het misschien redelijk te behappen. Want het gaat ook om geld natuurlijk", lacht hij. "Er moet wel wat aan de strijkstok blijven hangen. Anders kan je het net zo goed niet doen."

Zaterdagavond laat The Kik zich ook zien in de Pinkpop-special op NPO 3. Ook onder anderen Chef'Special, Nona en Ten Times a Million treden op. Zij stonden anders allemaal op het festivalpodium in Landgraaf.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren