logo songteksten.net

Frank Lammers: zet omstreden beelden in een park

Zet standbeelden van omstreden historische personen apart in een park waar de context van hun leven en hun daden kan worden geschetst. Dat suggereert acteur Frank Lammers, die de hoofdrol speelde in succesvolle filmepos over het leven van zeeheld Michiel de Ruyter. Een groep actievoerders bewaakte de afgelopen weken het beeld van De Ruyter in Vlissingen.

"Als er echt mensen zouden zijn die het beeld van Michiel willen molesteren, moeten ze eerst hun huiswerk wat beter doen", suggereert de acteur. "Je moet sowieso geen beelden bekladden of dingen kapot maken. Maar zeker niet van Michiel de Ruyter. Hij was een van de eerste Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders met een donkere vriend. Ze waren zeker in Vlissingen onafscheidelijk."

Dat het standbeeld van J.P. Coen tot discussies leidt, snapt Lammers beter. "Hongarije heeft een memento-park", legt de acteur uit. "Daar zijn allerlei beelden van mensen tegen wie de Hongaren nu anders aankijken dan vroeger bij elkaar - noem een Stalin - samen gezet. Op die manier koester je de geschiedenis, maar voeg je er wel een duidelijke toelichting aan toe. Ik vind dat een intelligente oplossing die ook een enorme educatieve waarde heeft."

Lammers is vanaf deze week te zien in de tragikomedie Groeten van Gerri, die hij draaide tijdens de corona-isolatie. De acteur speelt een scheikundeleraar die viral gaat nadat hij gefilmd is tijdens een dansje in zijn onderbroek. De film is vanaf donderdag te zien op Pathé Thuis.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren