Jasper Wolf: Grote eer, Oscar is toch een instituut

Door ANP, woensdag 1 juli 2020 09:00, bron: ANP

De Nederlandse cameraman Jasper Wolf ervaart het als een "grote eer" dat hij is toegevoegd aan de Academy, de Amerikaanse organisatie die jaarlijks de Oscars toekent. Wolf is momenteel in Nederland en ontving dinsdagavond opeens veel appjes van mensen die hem op de lijst met voordrachten zagen staan. Tegelijkertijd ontving hij een e-mail van de Academy met de uitnodiging.

"De Oscars is natuurlijk een instituut dat iedereen kent en waarmee je opgroeit als je van films houdt", stelt hij woensdag in een reactie aan BuzzE. "Net zoals de droom die veel makers koesteren om een keer met een film in Cannes te draaien. Maar uiteindelijk gaat het om het maken. Het is nog meer een ambitie om een keer een film te maken die een nominatie waard is."

Wolf weet niet precies waar hij de eer van het lidmaatschap aan verdiend heeft. Hij kreeg het afgelopen jaar internationaal wel veel aandacht dankzij de thrillers Instinct van Halina Reijn en Monos van de Braziliaanse regisseur Alejandro Landes. Landes is ook een nieuw lid van de Academy geworden. "Ik dacht dat je lid kon worden als mensen je hadden voorgedragen. Maar ik heb nog niet achterhaald wie dat dan bij mij gedaan moet hebben."

De cameraman schaart zich bij een tiental Nederlanders die al lid zijn, zoals regisseur Paul Verhoeven, grimeur Arjen Tuiten, special effects-man Erik-Jan de Boer en editor Job ter Burg. "Ik weet niet of deze groep ook speciale chatgroepjes heeft of eens per jaar samenkomt", lacht Wolf. "Ik heb wel gisteravond een appje gehad van Job ter Burg, met wie ik samengewerkt heb aan Instinct. Dat vond ik al heel lief; hij was blijkbaar wel heel snel op de hoogte van het nieuws."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren