logo songteksten.net

Martin Koolhoven over racisme: het komt wel goed met Nederland

Volgens Martin Koolhoven "komt het wel goed" met Nederland als het gaat om de bewustwording van de racismeproblematiek in het land en in de wereld. Dat stelt de filmmaker zaterdag in De Telegraaf.

"Het racismedebat van de laatste tijd maakte duidelijk dat er een groot verschil is in de beleving van mensen over hoeveel racisme er nu eigenlijk is in Nederland", zegt Koolhoven. "Of het nu overschat wordt door de fanatiekste mensen aan de ene of onderschat door de fanatiekelingen aan de andere kant; volgens mij zeg ik niks controversieels als ik vaststel dat er ook in Nederland mensen negatief benaderd worden op basis van hun huidskleur."

Volgens de regisseur zou niemand in Nederland vinden dat iemand hinder van zijn of haar huidskleur zou moeten hebben. "Als we kunnen vaststellen dat dat nu wel het geval is, komen we ergens. Volgens mij is deze bewustwording het begin van de oplossing en een van de redenen dat ik zeg dat het wel goedkomt met Nederland is dat ik zie dat die bewustwording er steeds meer komt."

Over het probleem blijven praten is volgens Koolhoven de oplossing. Hij hoopt dat het gesprek mensen aan het denken zal zetten. "Er komt een punt dat je je schouders moet ophalen en dan maar moet hopen dat er iets in de grijze massa van de ander is geplant wat een verandering inzet. En wellicht is er iets in de jouwe geplant waardoor jij die ander beter begrijpt."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren