Componist Ennio Morricone (91) overleden

Door ANP, maandag 6 juli 2020 09:19, bron: ANP

De Italiaanse componist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Rome en wordt in besloten kring begraven, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Morricone werd vooral bekend vanwege zijn filmmuziek. Wereldberoemd zijn onder meer de mondharmonicaklanken uit Once Upon A Time In The West. Hij verzorgde de afgelopen zestig jaar de muziek voor honderden films en series en werd zes keer genomineerd voor een Oscar. Hij won het beeldje drie jaar geleden voor The Hateful Eight van Quentin Tarantino.

Het album met de soundtrack van de spaghettiwestern stond destijds een paar jaar lang in de Album Top 50. De single Il était une fois dans l'ouest haalde in 1976 zelfs de Nederlandse Top 40. De film is hier ook bekend onder de titel Het gebeurde in het westen. De muziek die Morricone eind jaren zestig schreef voor de film van regisseur Sergio Leone is nog altijd populair. De soundtrack staat op de tweede plaats van de Filmmuziek Top 40 van NPO Radio 4.

Ook maakte hij de filmmuziek voor spaghettiwesterns als The Good, The Bad And The Ugly en A Fistful of Dollars van Sergio Leone. Hij lanceerde in die muziek originele effecten bijvoorbeeld door geluid van vuurwapens mee te nemen en de fluit veel als achtergrond in te zetten.

Vorig jaar vertelde Morricone in een interview met de Italiaanse krant Il Messaggero dat hij geen zin meer had om filmmuziek te componeren.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren

Gekoppelde artiesten