Raymond Thiry en Teun Luijkx in Bosnische film over Srebrenica

Door ANP, maandag 6 juli 2020 17:34, bron: ANP

Raymond Thiry, Teun Luijkx en Juda Goslinga gaan rollen spelen in Quo Vadis, Aida?, een nieuwe Bosnische film over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide gepleegd door Bosnisch-Servische troepen die meer dan 7000 moslimjongens en -mannen het leven kostte.

De drie acteurs spelen Nederlandse blauwhelmen tijdens deze historische gebeurtenis. Ook Reinout Bussemaker, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Sanne den Hartogh, Micha Hulshof, Niels Gomperts en Joes Brauers maken deel uit van de Nederlandse cast, maakte co-producent N279 Entertainment maandag bekend.

In Quo Vadis, Aida? probeert Aida, docente Engels en als tolk in dienst van de Verenigde Naties, samen met haar gezin en 25.000 andere Bosniërs, een veilig heenkomen te vinden op de Nederlandse VN-basis tegen de oprukkende Bosnische-Serviërs. De film toont de uren voorafgaand aan de val van de enclave en de daaropvolgende scheiding van de mannen van de vrouwen en kinderen.

Broken Circle Breakdown

De rol van Aida wordt vertolkt door de Servische actrice Jasna ?uri?i?. Ratko Mladic wordt gespeeld door Boris Isakovi?, in het echte leven de man van Jasna ?uri?i?. De Vlaamse acteur Johan Heldenbergh, bekend van onder andere The Broken Circle Breakdown (2012) en de Netflix-serie De Twaalf (2019), vertolkt de rol van luitenant-kolonel Karremans.

De Bosnische regisseur Jasmila Žbani?, die in 2006 een Gouden Beer won voor haar speelfilmdebuut Grbavica, legt op dit moment de laatste hand aan de film. Het is op 11 juli 25 jaar geleden dat het Bosnisch-Servische leger Srebrenica binnenviel. Distributeur Cinéart brengt Quo Vadis, Aida? als hij af is uit in Nederland.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren