Laatste serie bevrijdingsjournaals over einde WOII
De laatste serie NOS Bevrijdingsjournaals staat tussen 6 en 15 augustus stil bij de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. In negen afleveringen komen de Japanse capitulatie, de pogingen van de Nederlandse regering om de draad in Nederlands-Indië weer op te pakken en de onmiddellijke nasleep van vijf jaar bezetting in Nederland aan bod.
Het land ligt in puin, meer dan 100.000 Joodse landgenoten komen niet terug uit de kampen en tienduizenden ‘foute’ Nederlanders moeten worden berecht. Met behulp van de hedendaagse kennis en technieken haalt presentator Herman van der Zandt het verleden naar nu. Hij wordt daarbij ondersteund door NOS-verslaggevers en -correspondenten en militair historicus Christ Klep die voor duiding zorgt.
Deze serie bevrijdingsjournaals is de vijfde en laatste in een reeks van in totaal 45 afleveringen die werd uitgezonden rond sleutelmomenten in de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar nadat ze plaatsvonden.
In de eerste, in juni vorig jaar, stond D-Day centraal. In september ging het over de operatie Market Garden. De Hongerwinter en de bevrijding van Auschwitz waren de hoofdthema’s in januari. En begin mei was de bevrijding van Nederland het belangrijkste onderwerp.