Akwasi: we hebben allemaal wat zonnigheid nodig

Door ANP, woensdag 8 juli 2020 08:08, bron: ANP

Vorige maand was hij vanwege het racismedebat misschien wel een van de meest besproken artiesten van het land, maar als het aan Akwasi ligt, gaat het vanaf nu weer over muziek. Deze week begon de rapper met zijn toer door Nederland, die hij in augustus afsluit met negen concerten in Paradiso. Daar wil hij maar één ding uitstralen: positiviteit.

"We mogen voorlopig nog niet overal naartoe reizen. Je mag niet naar West-Afrika vliegen bijvoorbeeld en tijdens mijn optredens krijg je toch een mogelijkheid om in Nederland de Ghanese zon mee te pakken door middel van muziek", vertelt Akwasi aan BuzzE. Wat Afrikaanse zonnestralen zouden de mensen goed doen in tijden van corona en het huidige soms felle racismedebat, denkt hij. "We hebben gewoon allemaal wat zonnigheid nodig. Dat is het allerbelangrijkste."

Akwasi wil met zijn tournee en de muziek van zijn in maart uitgekomen album Sankofa een steentje bijdragen. "Het is feelgood, het is warm, het staat voor positiviteit", somt de 32-jarige muzikant op. "Het staat totaal haaks op alles wat gezegd is. Dit is wie ik ben."

Heilig

De rapper vindt het bijzonder om zijn toer, die hem onder meer langs Groningen, Rotterdam, Nijmegen en Utrecht brengt, te mogen afsluiten in Paradiso in Amsterdam. "Negen shows is een bijzonder aantal. Wie geeft er nu negen shows op rij in Paradiso? Maar de capaciteit is nu natuurlijk anders", relativeert Akwasi. Hij kijkt er desondanks enorm naar uit.

"Paradiso is voor mij de meest heilige poptempel van Nederland. De grootste artiesten die ik bewonder heb ik daar gezien. Met alleen het feit dat ik er mag spelen mag ik al m’n handjes dichtknijpen", vindt Akwasi. Ook zonder coronacrisis had hij al zijn pijlen gericht op de concerthal. "Ik wilde hem minimaal één keer uitverkopen. Hopelijk kunnen we daar straks alsnog naartoe. Dan ben ik helemaal blij."

Fabrieksinstellingen

De optredens van zijn toer zijn de eerste voor Akwasi waar weer publiek bij mag zijn. Hoewel voor een livestream spelen ook beviel, is de rapper blij dat het echte werk weer begint. "Het voelt een beetje alsof ik in fabrieksinstellingen heb gezeten en dat alles weer opnieuw moet beginnen. Je kunt helaas niet zomaar meer ergens spelen voor 1500 man. We gaan nu rustig opbouwen en we zien wel waar het schip strandt", zegt hij.

Door de coronacrisis moest Akwasi veel van zijn plannen omgooien. Hij was klaar om het festivalseizoen volledig mee te pakken maar eindigde in plaats daarvan veel in de studio. "En ik heb wel meer tijd kunnen besteden aan familie en vrienden. Dat was ook heel fijn. Dat doe ik normaliter te weinig", vindt hij. "Ik ben alleen maar aan het werk."

Studiotijd

De extra studiotijd levert wellicht al snel iets op, zeker als het gaat om samenwerkingen. "Ik merk dat ik nu een stuk sneller met mensen samenwerk die ik normaal gesproken niet zo snel in de studio ontmoet, zoals Frenna en Bizzey", aldus Akwasi. "Ik hoop dat ik de komende tijd nog meer nieuwe nummers kan maken. Dit is ook een tijd waarin er veel gebeurd en het beste vehikel om te reageren is via de muziek", besluit hij. "Als het niet over muziek gaat kan ik beter niet reageren."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren

Gekoppelde artiesten