logo songteksten.net

Rechter verwerpt 'nepschikking' Weinstein voor slachtoffers

Een Amerikaanse rechter heeft een schikkingsvoorstel verworpen van voormalig filmproducent Harvey Weinstein voor vrouwen die zeggen door hem te zijn misbruikt. De rechter in New York noemde het voorlopige voorstel van 18,9 miljoen dollar een nepschikking en oneerlijk.

Meerdere slachtoffers hadden bezwaar gemaakt tegen de schikking. Het voorstel was bedoeld om rechtszaken af te kopen, maar volgens de advocaten van een groep van zes vrouwen komen veel slachtoffers er bekaaid vanaf. Weliswaar wordt gesproken over compensatie tot 750.000 dollar per persoon, maar dat is onderdeel van een "wrede grap", aldus de juristen. In de praktijk krijgen de meeste vrouwen waarschijnlijk hooguit 10.000 tot 20.000 dollar.

De "voornaamste winnaars" zijn volgens de advocaten de 68-jarige Weinstein zelf, zijn broer Robert en andere "extreem rijke" topfiguren van hun voormalige bedrijf The Weinstein Company. Die zouden zo worden gevrijwaard van juridische aansprakelijkheid en hoeven zelf niet mee te betalen.

Tientallen vrouwen hebben de voormalige filmproducent beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij is door een rechtbank in New York al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar voor seksueel misbruik en verkrachting van twee vrouwen. Hij wordt ook nog vervolgd in Los Angeles.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren