logo songteksten.net

Muzikanten eisen instemming voor gebruik muziek tijdens campagnes

Tientallen vooraanstaande muzikanten, onder wie Mick Jagger, Lionel Richie en Alanis Morissette doen dinsdag een oproep aan Amerikaanse politici om toestemming te vragen voor het gebruik van hun muziek tijdens campagnebijeenkomsten. Dat schrijven Amerikaanse media.

De artiesten doen hun verzoek in een open brief, in samenwerking met de Artist Rights Alliance, een organisatie die opkomt voor de belangen van artiesten online. In de brief eisen ze dat er "duidelijke regels voor campagnes komen rondom het vragen van toestemming aan artiesten, songwriters en rechthebbenden voordat hun muziek publiekelijk gebruikt wordt in een politieke- of campagnebijeenkomst."

"Dit is de enige manier waarop kandidaten beschermd kunnen worden tegen juridische risico's, onnodige publieke controverse en de morele modderpoel die voortkomt uit het onterecht beweren of impliceren dat een artiest steun verleent", aldus de briefschrijvers. Ze benadrukken dat ze zich richten tot alle politici, ongeacht politieke kleur.

President Donald Trump werd eind juni al aangesproken door The Rolling Stones en eerder die maand door de nabestaanden van Tom Petty voor het zonder toestemming gebruiken van nummers tijdens campagnebijeenkomsten. Meerdere Amerikaanse politici gingen hem voor. Zo werd ook voormalig president Barack Obama in 2008 door Sam Moore, van het R&B-duo Sam and Dave, gevraagd te stoppen met het gebruiken van een van zijn nummers tijdens politieke bijeenkomsten.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren