De Kleine Komedie verliest Amsterdamse subsidie

Door ANP, maandag 3 augustus 2020 12:20, bron: ANP

Bij de verdeling van de vierjaarlijkse subsidies van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) vallen een aantal bekende culturele instellingen buiten de boot. Zo vist De Kleine Komedie, die ruim 8 ton had aangevraagd, achter het net. Het theater kreeg de afgelopen vier jaar nog ruim een half miljoen en hoewel een vergelijkbaar bedrag dit keer wel door een speciale commissie werd geadviseerd, was er volgens AFK onvoldoende budget beschikbaar om dit ook daadwerkelijk toe te kennen.

Dat geldt ook voor onder meer het Amsterdamse Bostheater, die daarmee de geadviseerde ruim 3 ton misloopt. Museum Ons' Lieve Heer op Solder krijgt eveneens de komende jaren geen subsidie van het AFK. Het kreeg de afgelopen periode ruim zes ton en in het advies stond dit keer een vergelijkbaar bedrag, maar ook hiervoor bleek onvoldoende budget meer beschikbaar.

Het AFK behandelde in totaal 206 aanvragen, waarvan er 115 zijn toegekend. Het totale beschikbare budget is 19,6 miljoen euro per jaar. Van het totale aantal toekenningen maakten 87 organisaties ook in de periode 2017-2020 deel uit van het Kunstenplan. De overige 28 organisaties zijn nieuwkomers, zoals Sociëteit SEXYLAND, George en Eran Producties en Amsterdam Dance Event (ADE). Zo krijgt ADE voor het eerst 70.000 euro, dat is bedoeld voor de programmering van het onderdeel ADE Arts&Culture. Het toegekende bedrag is overigens minder dan de helft dan de 150.000 euro die ADE had aangevraagd.

De subsidieverdeling vindt plaats in diverse categorieën. Vooral voor de discipline Theater was een volgens het AFK een ongekend groot aantal aanvragen en was de kwaliteit opvallend hoog. In totaal werd in deze categorie voor 12,9 miljoen euro aan subsidie aangevraagd terwijl er een bedrag van 5,2 miljoen beschikbaar was. Het AFK doet daarom de gemeente Amsterdam een voorstel om een aanvullend budget beschikbaar te stellen voor elf organisaties. Op die manier wil het AFK komen tot een meer pluriform, divers en gespreid theaterlandschap.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren