Politici en BN'ers verbijsterd over podcast Lange Frans

Door ANP, donderdag 6 augustus 2020 15:05, bron: ANP

Meerdere politici hebben donderdag verbijsterd gereageerd op uitspraken van rapper Lange Frans en 'graancirkelspecialist' Janet Ossebaard. In een woensdag verschenen aflevering van de podcast die Frans presenteert fantaseren de twee openlijk over een aanslag op onder meer premier Mark Rutte.

"Mark Rutte, Geert Wilders, het koningshuis, allemaal", somt Ossebaard het lijstje publieke figuren op die volgens haar gaan 'vallen'. "En moeten we dat zelf doen, of gaat er hulp komen?", reageert Frans.

"Wij kunnen dit niet alleen", antwoordt Ossebaard. "Wat moeten we doen? Die man doodschieten? Ik ga het niet doen, ik wil graag mijn karma schoon houden." Volgens Frans zijn zijn schietkunsten toereikend, maar "het is alleen dat mijn hoofd zegt van wacht even, ik hou van mijn nachtrust." "Dat betekent wel dat we hulp nodig hebben", concludeert Ossebaard.

Doodeng

Het clipje werd massaal gedeeld op Twitter. "Deze dagdromen van Lange Frans en mevrouw Ossenbaard zijn doodeng", schrijft Gert-Jan Segers (CU) op Twitter in reactie op het gesprek tussen de rapper en Ossebaard, die een aantal documentaires maakte waarin ze complottheorieën over de coronacrisis ontvouwt. "Dit gesprek is een bizarre en gevaarlijke (en strafbare?) fantasie van Lange Frans en Ossenbaard", reageert ook Pieter Omtzigt (CDA).

Volgens strafrechtadvocaat Sébas Diekstra moet onderzocht worden of Frans en Ossebaard zich schuldig maken aan een strafbaar feit. "De uitlatingen in deze video zouden voldoende aanleiding moeten geven voor het Openbaar Ministerie om een oriënterend onderzoek te starten", legt hij uit aan het Algemeen Dagblad. Collega Peter Schouten stelt tegenover de krant dat de uitspraken niet zozeer strafbaar zijn, maar dat de twee wel een onderzoek naar haatzaaien kunnen verwachten.

Ook BN'ers hebben verbijsterd gereageerd op het clipje. Tim Hofman vindt het een "hallucinant gesprek" tussen de twee en noemt Lange Frans en Ossebaard "clowns". Regisseur Martin Koolhoven reageert met "dit begint gevaarlijke vormen aan te nemen."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren