Eye vertoont als eerste oudste bewegende filmopnamen van Europa

Door ANP, vrijdag 14 augustus 2020 08:54, bron: ANP

Eye Filmmuseum vertoont op 31 augustus eenmalige de oudste bewegende beelden die gedraaid zijn van grote Europese steden als Londen, Parijs, Amsterdam en Berlijn. Het gaat om vijftig eenminutenfilms die producent Mutoscope and Biograph Company eind negentiende eeuw draaide.

De korte producties leggen in korte beelden de groei van deze wereldsteden rond de eeuwwisseling vast. De opnames die in Nederland werden gemaakt, tonen onder meer de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898, de woeste golven op de Zuiderzee en de boulevard van mondaine badplaats Scheveningen.

Mutoscope geldt, naast filmers als Edison en Lumiere, als een van de cinemapioniers. Oprichter William Kennedy was een voormalig medewerker van Edison. Hij vertoonde de filmpjes op kermissen, in dancehalls en variététheaters. Zo waren deze opnames te zien in de Wintergarten in Berlijn, de Folies Bergeres in Parijs en Theater Carré in Amsterdam.

De vijftig 68mm-filmpjes, die onwaarschijnlijk scherp en helder kunnen worden genoemd, zijn met steun van de Europese Commissie digitaal gerestaureerd. Eye bezit een van de belangrijkste 68mm-collecties ter wereld. Het Nederlandse filminstituut werkte voor dit unieke project samen met het British Film Institute (BFI).

Concertpianist Daan van den Hurk verzorgt de live muzikale begeleiding met een zelfgeschreven score. De kaartverkoop is vrijdag van start gegaan.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren