Nederlandse film Porfotto in finale Studentenoscars

Door ANP, vrijdag 14 augustus 2020 09:07, bron: ANP

De Nederlandse studentenfilm Porfotto is in de VS doorgedrongen tot de finale van de Student Academy Awards. De film van regisseur Edson da Conceicao en scenarist Bodil Matheeuwsen is samen met zes andere titels genomineerd voor een Studentenoscar in de categorie beste buitenlandse korte fictiefilm.

Porfotto won al meerdere buitenlandse prijzen, laat de Nederlandse Filmacademie vrijdag weten. De film vertelt over drie Rotterdamse vrienden Em, Moreno en Kyon die een witwaspraktijk hebben overvallen. Hun vriendschap komt op scherp te staan als ze merken dat geld niet genoeg is om hun problemen op te lossen. De hoofdrollen worden vertolkt door Dalorim Wartes, Yannick Jozefzoon en Jhamal Emanuelson.

Half september wordt duidelijk of de Nederlandse film daadwerkelijk in de prijzen valt. De laatste keer dat Nederland een Student Academy Award won, was in 2017. Toen kreeg Marit Weerheijm de prijs voor haar eindexamenfilm Grijs is ook een kleur. Eerder won ook regisseur Mike van Diem de prijs, voor zijn film Alaska.

De laatste Nederlandse productie die een 'echte' Oscar voor beste buitenlandse film won, was Karakter van Mike van Diem in 1998. De laatste genomineerde Nederlandse film in deze categorie was De Tweeling in 2004.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren