Dan Brown: ik was als kind al verliefd op klassieke muziek

Door ANP, donderdag 3 september 2020 07:36, bron: ANP

Toen Dan Brown een wandeling maakte langs een meertje, kreeg hij inspiratie voor het eerste liedje voor zijn kinderboek Het wilde dierenorkest. Het nieuwe boek van de The Da Vinci Code-schrijver, waar ook een app met muziek bij hoort, kwam 1 september uit. "We zijn allemaal ooit kinderen geweest", vertelt de 56-jarige schrijver aan het ANP. "Als klein jongetje zonder televisie werd ik al verliefd op prentenboeken en klassieke muziek."

Het eerste nummer dat hij schreef heet Happy Frogs. "Ik hoorde het geluid van de kwakende kikkers en het klonk bijna als muziek", legt hij uit. "Het liedje gaat eigenlijk een beetje over het feit dat iedereen er anders uitziet of anders klinkt, maar dat we heel goed kunnen samenwerken."

De combinatie muziek en tekst is voor Brown een hele logische. "Ik geloof dat daar een parallel in zit. Je kan geen muziek schrijven zonder structuur, net als bij het schrijven van een boek", vertelt hij. "Je kan de mooiste noten hebben, maar als je ze niet in de juiste volgorde plaatst, klopt het niet."

Educatie

In het boek neemt Maestro Muis de lezer mee op een muzikale reis, vol met raadsels en dierengeheimen. Vooral de klassieke muziek speelt een grote rol voor Brown. "Het is wetenschappelijk bewezen dat klassieke muziek kinderen creatiever maakt en de hersenen stimuleert", zegt hij daarover. "Vroeger kreeg ik veel les over muziek, dat verdwijnt nu en dat vind ik heel jammer."

Daarom gaat het geld dat Brown met Het wilde dierenorkest verdient naar muziekeducatie. Stiekem hoopt hij dat het boek ooit verfilmd wordt. "Hopelijk ziet Disney of Pixar in dat het heel mooi geïllustreerd kan worden. Het kan echt prachtig zijn." Momenteel is Brown bezig met een nieuw project. Of de schrijver zich ooit nog eens aan een kinderboek waagt? "Zeg nooit nooit."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren