Tjitske Reidinga: toneel is voor mij geen levensbehoefte

Door ANP, vrijdag 4 september 2020 14:05, bron: ANP

Tjitske Reidinga vindt toneel geen primaire levensbehoefte. Dat stelt zij in de podcast Met Groenteman in de kast. De gevierde toneel- en filmactrice voelde zich tijdens de coronacrisis ook heel schuldig dat zij geen enkele drang had om de barricaden op te gaan om de kunstsector te verdedigen.

"Ik dacht de hele tijd: ik met nu voor mijn vak gaan staan", vertelt Reidinga. "Maar volgens mij zijn er op dit moment echt wel belangrijker dingen aan de hand. Ik had helemaal geen grote gedachten over kunst. Ik dacht vooral: laten we eerst maar zorgen dat het virus overgaat en dat zo min mogelijk mensen besmet raken. Natúúrlijk moet je niet in een volle zaal gaan zitten als je niet wilt dat meer mensen worden besmet."

Reidinga vindt het heel erg dat de cultuursector het zo zwaar te verduren heeft. "Maar ik voel mijzelf niet geroepen om de barricades op te gaan. Ik denk dat dat niet zoveel zin heeft. Maar ja, als iedereen dat vindt gebeurt er natuurlijk nooit wat." De actrice vindt de situatie die nu is ontstaan vooral erg voor haar jonge collega’s die net van de opleidingen afkomen. "Wat moeten die nu? Dat gaat me echt aan het hart."

De actrice, die onder meer de Mary Dresselhuysprijs en de Johan Kaartprijs kreeg voor haar toneelwerk, is momenteel bezig met het opnemen van een nieuwe televisieserie waar ze niet veel over mag zeggen. "We krijgen elke dag een mailtje dat we onze mond moeten houden", verzucht ze. "Maar het is een serie voor een omroep, en er doen andere acteurs mee. En we worden elke week op corona getest."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren