Elsschot trending op Twitter dankzij Segers en Asscher

Door ANP, donderdag 17 september 2020 07:18, bron: ANP

De Belgische schrijver Willem Elsschot was woensdagavond plotseling erg veel genoemd op sociale media. De romanschrijver en dichter (1882-1960) kwam online opeens in de belangstelling te staan door een komische dialoog tussen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en zijn collega Lodewijk Asscher van de PvdA.

Tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwing citeerde Segers een zinsnede uit het gedicht Het huwelijk van Elsschot. Hij stelde dat "tussen ons en de zorg wetten en praktische bezwaren staan".

Asscher wees hem erop dat de quote komt uit een gedicht over een man die ervan droomt zijn vrouw dood te slaan omdat hij de relatie zat is. Asscher vermoedde dat Segers met zijn referentie verwees naar de coalitie. Segers erkende daarna ruiterlijk dat hij niet goed had nagedacht over het gebruik van de zinsnede en dat hij zich niet bewust was van de context van zijn referentie.

Het huwelijk geldt als een van de beroemdste werken van Elsschot en een van de bekendste Nederlandstalige gedichten. Recent schreven zowel Adriaan van Dis als Tom Lanoye een antwoord vanuit het perspectief van de echtgenote waar in Het huwelijk over gesproken wordt.

Aan het komische intermezzo tijdens de Algemene Beschouwingen werden zeker honderd Twitter-berichten gewijd. Asscher kreeg op sociale media veel lof voor zijn kennis van de Nederlandse literatuur.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren