NFF organiseert discussie over diversiteit in de filmwereld

Door ANP, donderdag 17 september 2020 09:09, bron: ANP

Het Nederlands Filmfestival (NFF) besteedt komende editie extra aandacht aan diversiteit en inclusiviteit in de Nederlandse film- en televisiewereld. Met online panelsessies gaan witte makers en makers van kleur het gesprek aan over hoe meer inclusiviteit in de audiovisuele industrie kan worden versneld.

Een deel van de gesprekken vindt plaats in het kader van de conferentie Life as we know it op 29 september. Daarnaast vinden er online debatten plaats onder de noemer KLEUR: Het ongemakkelijke gesprek. Het initiatief voor KLEUR komt van acteur Manoushka Zeegelaar Breeveld en agent Iraida Markus-Meerzorg die al jaren pleiten meer inclusiviteit.

Agentschap Favor Talents, dat grote namen als Hadewych Minis, Romana Vrede en Walt Klink vertegenwoordigt, maakte eerder deze week bekend voortaan in contracten met producenten op te laten nemen dat zowel cast als crew van een film of tv-serie diverser moet worden.

Het managementbureau hoopt op die manier actief meer kansen te creëren voor acteurs en makers die niet binnen het witte, heteronormatieve spectrum passen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen van kleur, LHBTIQ'er en vrouwen. In Hollywood zijn ook diverse grote sterren die dit tegenwoordig doen, zoals Michael B. Jordan en Lupita N'yongo.

Ook de Filmacademie in Amsterdam gaat al een paar jaar langs op scholen in multiculturele wijken om meer divers talent aan te boren. Daarnaast probeert directeur Bart Römer heel bewust het personeelsbestand van de school diverser en inclusiever te maken. Ook is het onderwerp diversiteit een speerpunt geworden in de lessen.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren