Mika wil met benefietconcert het menselijke verhaal vertellen
Geen corona-optredens meer vanuit de woonkamer of keuken, maar vanuit het Colosseum, de beste studio van Los Angeles en voor de skyline van Mexico-stad. Zo gaat het benefietconcert van Mika voor de inwoners van Beiroet eruit zien, vertelt hij aan het ANP. "Voor een uur en 45 minuten wil ik even de politieke discussie stopzetten en het hebben over de menselijke kant van dit verhaal", aldus de 37-jarige zanger.
Zelf treedt hij op vanuit een klein theater in het Italiaanse dorpje San Casciano in Val di Pesa. "We hebben dat hele dorpje met ons team overgenomen. Iedereen daar wilde ons helpen, het was echt hartverwarmend", vertelt Michael Holbrook Penniman, zoals de zanger echt heet. Ook Rufus Wainwright, Laura Pausini, Danna Paola, Kylie Minogue en Salma Hayek treden op tijdens de benefietavond.
Mika heeft een Libanese moeder en hij is zelf in Beiroet geboren, waardoor zijn banden met het land nog sterk zijn. "Mijn familie is gelukkig in orde, maar iedereen kent wel iemand die is getroffen door de ramp", vertelt hij. "Het is moeilijk om naar de menselijke kant van het verhaal te kijken als de politieke situatie zo overheerst. Ik hoor van vrienden en familie veel over hoe moeilijk het is om daar te leven. Vooral voor de mensen die het al moeilijk hadden."
Menselijke kant
Voor de show werkt hij samen met verschillende artiesten met wie hij ook nieuwe muziek heeft opgenomen. Natuurlijk komen ook de populaire hits voorbij en zal hij wat covers spelen. "Maar ik had een regel: niet vanuit de woonkamer of keuken gefilmd met een telefoon. Iedereen moest op een bijzondere locatie staan."
Volgens de zanger mag er wel iets meer gepraat worden over de menselijke kant, maar hij neemt het niemand kwalijk dat dat te weinig gebeurt. "Het is voor iedereen best een pittige tijd nu, dus het is niet verrassend. Als mensen iets willen geven is dat heel fijn, maar sommigen kunnen dat gewoon niet." Dat moet volgens Mika geen probleem zijn, want ook mensen met weinig te besteden, kunnen hun steentje bijdragen. "Door te blijven praten. Dat is het allerbelangrijkste. We moeten blijven meevoelen met elkaar."