Amal Clooney niet langer speciaal gezant persvrijheid in de UK

Door ANP, zaterdag 19 september 2020 10:58, bron: ANP

Amal Clooney is niet langer speciaal gezant persvrijheid in het Verenigd Koninkrijk. In haar ontslagbrief uit de vrouw van George Clooney kritiek op de plannen van de Britse regering om het internationaal recht "een beetje" te schenden via een nieuwe brexitwet.

"Ik sta versteld te horen dat de regering deze wet aanneemt," schrijft de mensenrechtenactivist aan de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. "Zelfs als de regering zegt dat de schending van het internationaal recht specifiek en beperkt is, is het een schande voor het Verenigd Koninkrijk om een internationaal verdrag te schenden dat de premier een jaar geleden ondertekend heeft". Clooney stelt daarom "geen alternatief te hebben" behalve ontslag te nemen als speciaal gezant.

Het gaat over de 'internal market bill', een inmiddels omstreden wet die in strijd is met het verdrag dat de uittreding uit de EU regelt. De regeling is bedoeld om de handel tussen verschillende delen van het Verenigd Koninkrijk in goede banen te leiden. Afgelopen week heeft een meerderheid van de Britse parlementariërs voor een conceptversie van deze brexitwet gestemd.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren