Van Morrison doneert opbrengst 'anti-lockdown' liedjes

Door ANP, woensdag 23 september 2020 15:18, bron: ANP

Van Morrison gaat het geld dat hij verdient aan zijn drie 'anti-lockdown' nummers doneren aan muzikanten die het financieel zwaar hebben vanwege de coronacrisis. Dat heeft de Noord-Ierse zanger woensdag laten weten in een verklaring aan Britse media.

Van Morrison zorgde vorige week voor ophef toen hij vertelde drie liedjes uit te brengen waarin hij fel kritisch is over een nieuwe lockdown in het Verenigd Koninkrijk. Omdat de impact op de muziekindustrie volgens de zanger erg groot is, worden alle opbrengsten middels zijn Van Morrison Rhythm and Blues Foundation daarin gepompt. "Ik geloof dat livemuziek essentieel is en ik maak me zorgen dat die zonder actie niet overleeft. Zonder livemuziek was de wereld een veel armere plek. Het draagt enorm bij aan de economie en je kan geen prijskaartje hangen aan wat muziek betekent voor het welzijn van mensen."

De eerste single I Want To Be Free verschijnt vrijdag. Hierop zingt Van Morrison onder meer dat hij het 'nieuwe normaal' helemaal niet normaal vindt. Op 9 oktober komt hij met As I Walked Out waarop hij zijn kanttekeningen zet bij de informatie die de overheid over het coronavirus deelt. No More Lockdown (23 oktober) is zoals de titel al verraadt een betoog tegen een potentiƫle nieuwe lockdown.

Onder anderen Robin Swann, de Noord-Ierse minister van Zorg, schrok van de boodschap van Van Morrison en het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing. "Wij in Noord-Ierland zijn erg trots op het feit dat een van de grootste muzieklegendes van de afgelopen vijftig jaar uit ons deel van de wereld komt. Dus er is een gevoel van teleurstelling - we hadden meer van hem verwacht", schreef hij in Rolling Stone. "Als je het allemaal als een groot complot ziet dan ben je minder snel geneigd de cruciale adviezen van de overheid te volgen die jou en anderen veilig houden."
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren