logo songteksten.net

Everon Jackson Hooi durft meer als acteur sinds zijn coming-out

Everon Jackson Hooi is nerveus. De 38-jarige acteur, bij het grote publiek vooral bekend van zijn rol in GTST, schittert in Bulado, het magisch-realistische drama waarmee het Nederlands Filmfestival vrijdag opent. Het is zijn eerste bioscoopfilm in ruim twaalf jaar tijd en Hooi laat een heel andere kant van zichzelf zien dan hij eerder deed.

"Het is soms heel lastig om regisseurs verder te laten kijken dan mijn reputatie als soapacteur", stelt de acteur. "Maar deze rol was mij op het lijf geschreven. Ik móest en zou de rol krijgen." Net als zijn personage Ouira, een alleenstaande vader die worstelt met de dood van zijn vrouw, groeide Hooi op Curaçao op in een grote familie. "Ik herkende de sfeer van het verhaal heel erg. Ik woonde ook jarenlang met mijn moeder, twee ooms en mijn oma in één huis. Met meerdere mensen die eigenlijk zo van elkaar verschillen in een klein huisje wonen brengt doorlopend wrijving met zich mee, ook als iedereen heel veel van elkaar houdt."

De acteur speelt al vijftien jaar de rol van Bing in Goede Tijden Slechte Tijden. Hij zal de serie nooit afvallen: "Ik prijs mijzelf elke dag gelukkig dat ik zulk leuk werk heb en elke dag met mijn mooie vak bezig mag zijn." Maar het was wel fijn dat hij voor Bulado meer tijd kreeg om scenes wat langer te repeteren of meerdere malen op te nemen. Hooi noemt zichzelf "gegroeid als acteur". Hij volgde de afgelopen jaren diverse workshops. En zijn coming-out, nu zes jaar geleden, heeft hem als mens veel relaxter gemaakt. "Ik ben nu echt mijzelf en zit veel beter in mijn vel. Dan heb je ook meer te geven als je je in een rol wilt verliezen."

Witte stranden en party's

Zijn Ouira is een man van weinig woorden, wat een heel andere manier van acteren vereiste dan GTST. "Al zijn emoties moet je in het spel terug zien: zijn onzekerheid over zijn leven en zijn opgroeiende dochter, de pijn van zijn overleden vrouw. In soapseries draait het vrijwel elke scene om dialogen: personages spellen uit wat ze voelen en wat ze bedoelen. Het was een enorme uitdaging om heel klein te spelen maar tegelijkertijd alles wel door te laten sijpelen in mijn houding en mijn blik."

Hooi is heel blij dat het NFF Bulado als openingsfilm heeft gekozen. "Verhalen van Curaçao zijn zelden terug te vinden in de Nederlandse bioscopen", stelt hij. "Terwijl de overzeese gebiedsdelen net zo hard onderdeel van het koninkrijk uitmaken als Amsterdam of Den Haag. Het is ook mooi dat er eens een andere kant van Curaçao aan bod komt dan de witte stranden en de dikke party’s die iedereen kent. Bulado heeft veel meer te maken met de dagelijkse realiteit van de meeste eilandbewoners."

Bulado is vanaf volgende week donderdag in het hele land in de bioscopen te zien.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren