KNIL-veteranen boos over film De Oost

Door ANP, maandag 28 september 2020 05:17, bron: ANP

Veteranen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger zijn woedend over de beelden die ze hebben gezien van de film De Oost. In het Algemeen Dagblad spreken belangenvereniging Maluku4Maluku en het Veteranen Platform maandag hun zorgen uit over een lesprogramma dat bij de film ontwikkeld wordt.

Een van de gepikeerde veteranen stelt in de krant dat de manier waarop hij en zijn medemilitairen in de film worden neergezet wel heel erg lijkt op de SS van Adolf Hitler. "Dit zijn gewoon de Duitsers. Wij liepen helemaal niet in het zwart, maar in het groen. Dat we zo worden afgeschilderd doet ontzettend veel pijn", aldus de 94-jarige Entjo Latuny.

De film over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog volgt een jonge soldaat voor wie het steeds moeilijker wordt te bepalen wat goed en kwaad is. De Oost, van regisseur Jim Taihuttu, zou eigenlijk eerder deze maand in première zijn gegaan, maar komt vanwege de coronacrisis waarschijnlijk pas volgend jaar uit.

Belangenvereniging Maluku4Maluku heeft een advocaat in de arm genomen om te voorkomen dat het lesmateriaal gebaseerd op De Oost wordt gebruikt door scholieren. "Ik ben voor artistieke vrijheid. Alleen wanneer je er een educatief programma aan gaat koppelen, vind ik wel dat de film gebaseerd moet zijn op feiten en dat veteranen niet moeten worden neergezet als SS-moordenaars", aldus een woordvoerder.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren