Filmdistributeur en Movies-oprichter Pieter Goedings overleden

Door ANP, maandag 28 september 2020 16:53, bron: ANP

Voormalig filmdistributeur en bioscoopeigenaar Pieter Goedings is maandag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Goedings was de oprichter en eigenaar van filmbedrijf en bioscoop The Movies en filmbedrijf Classics Film.

Goedings begon zijn loopbaan in 1959 als operateur bij Desmet. Daarna werkte hij bij verschillende Amsterdamse bioscopen, zoals Tuschinski, City en De Uitkijk.

In september 1971 opende Goedings bioscoop The Movies aan de Haarlemmerdijk. Hij verbouwde voor het nieuwe theater de bouwvallige buurtbioscoop Hollandia en behield de oude art decostijl. The Movies kreeg daarom in de hoofdstad de bijnaam 'klein Tuschinski'. Goedings ontwierp zelf alle tapijten, wandkleden, houtwerk en stoelen.

Daarnaast leidde Goedings in de jaren zeventig en tachtig de grootste onafhankelijke arthouse distributeur in Nederland. Hij vond het belangrijk om oude klassiekers opnieuw uit te brengen in de Nederlandse bioscopen, zoals de Roverssymfonie, Les Enfants du Paradis en Lola en vele andere. Aan deze filosofie dankte het bedrijf zijn naam, Classics Film.

Ook in zijn programmering van The Movies gaf Goedings altijd de ruimte aan onbekende films van Oost-Europese, Zuid-Amerikaanse, Chinese of Japanse komaf. "Ik wil dat ze van The Movies zeggen: altijd goede films", was zijn motto.

Een van zijn twee dochters, Petra Goedings, is ook werkzaam in de filmwereld. Zij stond mede aan de basis van productiehuis Phanta Film, dat recent verantwoordelijk was voor hits als de bioscoopfilm Mi Vida en NPO-serie Papadag.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren