logo songteksten.net

Waldemar Torenstra: continent Afrika is veel meer dan één land

Waldemar Torenstra scheurde op de motor ruim twee maanden door het continent Afrika voor de documentaire Ondersteboven van Afrika. Zondag wordt de eerste aflevering bij BNNVARA op NPO 2 uitgezonden. Waldemar vertelt in gesprek met het ANP over de tocht en zijn nieuwe invulling van zijn beroep als verhalenverteller.

Het had nogal wat voeten in de aarde, maar afgelopen november kon Waldemar (46) toch met een camera- en een geluidsman afreizen naar Afrika voor hun lange tocht langs twaalf verschillende landen. "Achteraf bleek het veel risicovoller en ging ik er misschien wat naïef in", bekent Waldemar lachend. Er werd dan ook al snel een volgauto aan het motorische gezelschap toegevoegd, maar die was meer voor de dagelijkse dingen als boodschappen doen en onderdak regelen.

De motor, voor Waldemar gelukkig bekend terrein, bleek wel een uitstekend vervoersmiddel voor Afrika. "Het zorgde voor veel meer aanspraak dan wanneer ik als acteur even uit een busje zou stappen om de mensen wat vragen te stellen", zegt hij. "We kwamen makkelijker bij mensen binnen en het zorgde ervoor dat we sneller op gelijke voet met hen kwamen."

Framing

Waldemar kende Afrika al wel een beetje van zijn eigen vakantie met het gezin, maar zegt na zijn motorreis toch weer anders naar het continent te kijken. "We zien Afrika vaak als één land, maar het is veel meer dan dat", zegt hij. "Het is zo immens en de verscheidenheid en de veelzijdigheid binnen die landen zelf is ook zo, zo groot."

Vooral de framing van het continent is iets waar Waldemar door de docu nu anders tegenaan kijkt. "Het is of de romantische manier met mensen en natuur, of het is oorlog. Maar het is ook gewoon een samenleving waar mensen zoals jij en ik wonen."

Verhalenverteller

Officieel is Waldemar een acteur, maar zelf noemt hij zich liever een verhalenverteller. "Eentje die nu een andere vorm heeft gevonden om verhalen te vertellen." Bij deze documentaire voelde hij "de hoge noodzaak om dit te vertellen" en het smaakt volgens hem dan zeker ook wel naar meer. Of dat er ook echt van komt is afwachten. "Op een andere manier naar bepaalde continenten kijken wil ik wel vaker doen, als de noodzaak er maar is."

Een ding weet Waldemar na zijn motortocht over de Afrikaanse zandwegen in ieder geval zeker. "Ik zou voor geen goud Parijs-Dakar gaan rijden, dat is toch echt een andere tak van sport."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren