logo songteksten.net

Typhoon kiest met nieuw album Lichthuis voor leven

Typhoon heeft nog nooit zo duidelijk gezien wie hij is en wat hij wil. De muzikant voelt zich na zijn zware burn-out herboren als mens maar ook als artiest. "Ik durf mijzelf nu ook zanger te noemen", zegt hij tegen ANP.

Hij lag al even op de plank, Lichthuis, het nieuwe album van Typhoon. Vrijdag zag de plaat het levenslicht, wat een bijzonder moment voor de rapper was. "De positieve reacties en recensies stromen binnen", glundert hij. Lachend: "Voor jezelf weet je dat je een heel mooie plaat hebt gemaakt maar dat kan ook in je eigen hoofd zitten."

Lichthuis voelt na zijn burn-out en zes lange jaren zonder nieuwe muziek niet alleen als een eindpunt maar juist ook als een nieuw begin. Het is een reis geweest, vertelt Typhoon. "En nu zit ik hier verloofd en wel, zin in het leven, zin in de liefde en zin om weer op een nieuwe manier verbinding te maken."

Manifest

Het album is voor Typhoon, de artiestennaam van Glenn de Randamie, meer dan alleen een nieuwe plaat. Het is een "leefdocument", zegt hij. "Een manifest bijna, zo voelt het. Ik heb deze plaat niet alleen voor de buitenwereld maar ook voor mijzelf geschreven. De nummers geven mij wat. Ik sta er ook mee op."

"Ik ben gaan staan voor wie ik ben", vervolgt hij. "Het goede en het kwade, alles bij elkaar. Ik heb de keuze gemaakt om te leven en te genieten van het leven. Het te omarmen en mijzelf te omarmen. Ik denk dat ik dat nog nooit zo duidelijk voor mezelf heb gemaakt. Dit is wat ik wil en dit is wie ik ben."

Zingen

Op Lichthuis, de opvolger van het hitalbum Lobi Da Basi, laat Typhoon zich meer zingend horen. Een grote stap, vindt hij. "Eigenlijk ben ik al zes jaar aan het bouwen met mijn zangcoach. De muziek in mij wilde meer dan wat ik alleen als rapper kan. Daardoor ben ik gestaag meer gaan zingen", vertelt Typhoon.

Het smaakt naar meer, gaat hij verder. "Ik ben meer mezelf geworden nu ik meer ben gaan zingen. Ik zag mezelf nooit als zanger. Ik was er ook best wel onzeker over. Maar zoals ik zei in mijn Keti Koti-speech: ‘wees moedig in je ongemak’. Dat pas ik elke keer toe: gewoon gaan. Ik durf mezelf nu ook zanger te noemen."

Voorlopig zal Typhoon vanwege de coronacrisis nog even moeten wachten tot hij Lichthuis live kan brengen. De muzikant blijft echter positief. "Laten we vooral die stip aan de horizon zien en kijken wat wel kan", zegt hij. "Ik ga nu vooral genieten van het album."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren