logo songteksten.net

Italië stuurt IDFA-favoriet in voor Oscars

De documentaire Notturno van gerenommeerd filmmaker Gianfranco Rosi is door Italië geselecteerd als Oscarinzending voor de categorie beste buitenlandse film. Dat heeft distributeur Cineart donderdag gemeld.

Rosi draaide Notturno in de grensgebieden van Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon, plekken die zijn getekend door oorlog. De geschiedenis van de regio is er een van onderdrukking, invasies, terrorisme, corrupte regimes en dictators. Wie er woont, probeert niettemin een normaal leven te leiden.

Notturno toont het dagelijks bestaan van een gezin dat slaapt en leeft in één kamer, volgt een eendenjager op zijn nachtelijke kanotocht en legt de voorbereidingen op een toneeluitvoering in een zorginrichting vast. Ronduit huiveringwekkend zijn de getuigenissen van jonge kinderen die beschrijven welke gruwelen ze IS-strijders zagen begaan.

Nuttorno is nu te zien op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) en draait vanaf 3 december in de Nederlandse bioscopen. De film beleefde zijn Nederlandse première op het IDFA in aanwezigheid van de regisseur, die eregast op het festival is.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren