logo songteksten.net

NPO-fonds zet met nieuwe talentenregeling stap 'naar de toekomst'

Het NPO-fonds presenteert dinsdag nieuwe regelingen voor talentontwikkeling. In samenwerking met de mediasector, de publieke omroepen en NPO heeft het fonds nieuwe regelingen gemaakt die in 2021 starten. Deze projecten vervangen onder meer de eerdere trajecten KORT! en De Straat, die vanaf 2021 ophouden te bestaan.

"Samen met makers, omroepen en NPO willen we met de nieuwe regelingen stappen zetten naar de toekomst", zegt Hanneke Bouwsema, algemeen secretaris van het NPO-fonds. De insteek van het fonds is "nieuwe vormen, meer online, nieuwe manieren van samenwerking en met meer focus op het vertellen van verhalen".

De organisatie heeft besloten onder meer in te zetten op scenario-ontwikkeling voor dramaseries. Deze zogenoemde Serieregeling-scenario is de eerste talentenregeling waarbij jonge makers in teams series kunnen ontwikkelen. Ook presenteert het fonds samen met 3LAB een regeling voor korte non-fictie en fictiefilms. Verder kan het documentaire- en dramatalent dat al wat langer aan de weg timmert, nieuwe vaardigheden verwerven via de Onderzoeksregeling.

Documentaire

Naast de stop van KORT! en De Straat, waarmee het fonds samen met Nederlands filmfonds en Stichting Co-productiefonds Binnenlandse Omroep (CoBo) werkte aan talentontwikkeling, betekent de nieuwe talentenregeling ook een stop van De Oversteek. Per 2022 zal dit traject, waarin makers van mid-length fictiefilms worden ondersteund, vervangen worden door een nieuwe regeling. Deze wordt in de komende periode nog uitgewerkt.

Afhankelijk van het overkoepelende documentairebeleid van NPO, dat in het voorjaar 2021 verwacht wordt, komt er nog een nieuwe talentenregeling voor documentaire bij. Tot die tijd blijven de trajecten in samenwerking met onder meer Teledoc Campus en IDFAcademy staan.

Toegankelijkheid

Het fonds wil met de nieuwe regeling de toegankelijkheid en het bereik van de publieke omroep vergroten. De organisatie zet daarom in op regelingen die ook beschikbaar zijn voor talenten die geen media- of audiovisuele opleiding hebben gevolgd.

In september werd al duidelijk dat het fonds zich ging richten op nieuwe talentenregelingen. Het budget van het fonds bestaat uit 16 miljoen euro, waarvan 2,6 miljoen gereserveerd is voor talentontwikkeling. De verwachting is dat publieke omroepen dit vroege voorjaar weer aanvragen kunnen indienen bij het fonds.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren