logo songteksten.net

Blaudzun speelt Jimi Hendrix: door God ben ik muziek gaan maken

Soulmuziek ligt niet in het straatje van Blaudzun, maar hij moet er zondag toch echt aan geloven. Tijdens de Sena Performers European Guitar Award 2020, waar Jimi Hendrix postuum een prijs krijgt, speelt Blaudzun een nummer van hem. "Ik ben niet zo'n fan van al die technische gitaristen die laten zien hoe goed ze zijn", vertelt hij aan het ANP. "Maar hij raakte je echt keihard in je ziel."

Zelf groeide Blaudzun op binnen de Pinkstergemeente, waar popmuziek uit den boze was. Toen hij het genre voor het eerst hoorde, was hij verkocht. "Iedere bassist of gitarist heeft ooit iets met Jimi Hendrix gehad", vertelt Johannes Sigmond, zoals de zanger voluit heet. "De helft moet van pa of ma beginnen met gitaarles, en de andere helft doet het door Jimi Hendrix of Nirvana."

Zijn eigen start was dus iets anders. "Het is de schuld van God dat ik ben gaan spelen", zegt hij lachend. "In de kerk speelde ik veel, maar al die muzikanten die zich lieten inspireren door vrouwelijk schoon en verdovende middelen waren niet oké. Maar toen ik zelf kon ontdekken wat er allemaal te koop was, kocht ik gelijk Hendrix, Nirvana en The Beatles. Dat was echt mind blowing."

Cover

Tijdens de show, die wordt uitgezonden in een documentaire op maandag 21 september, gaat Sigmond aan de slag met het nummer Manic Depression. "Zo ben ik dan ook wel weer", aldus Blaudzun. "Ik doe mee als ik dat nummer mag spelen, zeg ik dan." Hij benadrukt echter wel dat hij geen Jimi Hendrix-coverband wil worden. "We spelen zijn nummer, maar geven er een eigen twist aan."

De zus van Hendrix neemt de award in ontvangst en zijn familie en producer kijken mee naar de show. Toch staat Sigmond er nuchter in. "Hendrix was zelf de koning van de covers. Dan ging 'ie het podium op en speelde zonder toestemming een nummer van iemand anders." De zanger heeft dan ook geen boodschap aan mensen die zeggen dat je niet aan legendarische muziek moet komen."Er is geen betere manier om Hendrix op een voetstuk te zetten."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren