logo songteksten.net

Fedja van Huêt en Lies Visschedijk winnen Amerikaanse filmprijzen

Fedja van Huêt en Lies Visschedijk hebben twee Amerikaanse filmprijzen in de wacht gesleept. De jury van een speciale online editie van het Seattle Film Festival bekroonde de twee Nederlandse acteurs voor hun rollen in de Nederlandse thriller De Veroordeling, die in april in de Nederlandse bioscopen te zien moet zijn.

Van Huêt kreeg de prijs voor beste acteur, Visschedijk werd bekroond als beste actrice. In totaal won De Veroordeling maar liefst zes prijzen. De film won ook de Grote Juryprijs. Daarnaast werden Yorick van Wageningen (beste bijrol), regisseur Sander Burger en scenarist Bert Bouma verrast met een award, maakte producent BIND zaterdag bekend.

De film De Veroordeling is een reconstructie van de Deventer moordzaak. De zaak ging over de moord op de weduwe Jaqueline Wittenberg in 1999 en staat inmiddels te boek als een van de langstlopende uit de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht. Daarbij ging het om de vraag of er in de de rechtszaak tegen Ernest Louwes sprake is geweest van een ernstige justitiële dwaling.

Smartengeld

Louwes werd voor de moord veroordeeld en zat acht jaar vast. Hij heeft altijd ontkend. Maurice de Hond bepleitte, zonder substantieel bewijs, dat 'de klusjesman' van de weduwe de moord zou hebben gepleegd. Hij herhaalde deze beschuldigingen veelvuldig in de media, maar zijn theorieën bleken niet te kloppen. De Hond werd via een civiele procedure veroordeeld voor smaad en moest een recordbedrag aan smartengeld betalen.

Van Huêt speelt de rol van onderzoeksjournalist Bas Haan, die zich in de zaak vastbeet. Van Wageningen speelt de rol van 'klusjesman' Michaël en Visschedijk is te zien als Meike, de vriendin van de 'klusjesman'. De Veroordeling gaat naar verwachting op 15 april in première. Dit zal mede afhangen van de lockdown en de vraag hoe lang de bioscopen precies dicht moeten blijven.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren