Buma: grootste probleem brexit voor optredende artiesten
Volgens de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra liggen de meeste problemen van de nieuwe brexitdeal voor de muziekbranche bij optredens van artiesten. Dat heeft de organisatie uitgezocht nadat de deal donderdag gepresenteerd werd.
In de overeenkomst zijn onder meer afspraken opgenomen over het personenverkeer voor Britten binnen de EU. Vooral voor artiesten die in Europa en Engeland op tournee willen is dat belangrijk. "Voorheen kon je gewoon je busje inladen, in London optreden en voor het ontbijt weer terug zijn. Als je straks drie uur moet wachten bij de douane, formulieren moet invullen van tevoren. Dan wordt de drempel hoger", zegt een woordvoerder.
Dit zou een negatieve impact kunnen hebben op het Europese clubcircuit, vrezen ze. "Met name voor kleine en beginnende bands is dit slecht nieuws. Die hebben die clubtours hard nodig en een Engelstalig publiek van een Britse club is hartstikke belangrijk voor zo'n muziekgroep." Het zou minder optredens kunnen betekenen voor de bands en uiteindelijk dus minder inkomsten voor de muzikanten en liedjesschrijvers. "Maar de uitwerking hiervan in de praktijk weten we nog niet."
Expliciet erkend
De organisatie, die de rechten van componisten, muziekuitgevers en tekstschrijvers vertegenwoordigt, maakt zich ook zorgen over de auteursrechten. "Primair zijn die op grotere schaal geregeld dan de EU", zegt de woordvoerder. Wereldwijde verdragen als de Conventie van Bern van 1886, met als doel de internationale bescherming van kunst te verzekeren, worden expliciet erkend in de brexitovereenkomst. Maar de nieuwe Richtlijn Auteursrecht, die per januari in Nederland van kracht is en per juni in de hele EU, wordt niet geïmplementeerd in Engeland. Dit is een richtlijn die regelt hoe het auteursrecht op internetplatforms als YouTube en Facebook geregeld is.
Door de nieuwe wetgeving kunnen de vertegenwoordigers van auteursrecht binnen de EU, zoals Buma/Stemra, beter overleggen met deze platforms om een goed bedrag af te spreken voor het auteursrecht. "Dat heeft onze onderhandelingspositie versterkt op te komen voor onze rechthebbenden, maar voor Britse makers is dat niet het geval. Die blijven geld verliezen als Engeland zelf geen regeling treft." Het is nog onduidelijk of het Verenigd Koninkrijk zelf een richtlijn voor auteursrecht op het internet op papier zal zetten.