logo songteksten.net

Musical Spring Awakening komt terug, veel rollen voor jong talent

De Amerikaanse hitmusical Spring Awakening komt terug naar Nederland. Producent Opus One gaat de voorstelling komend voorjaar opvoeren in DeLaMar West, een nieuw podium in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer waar jong talent centraal komt te staan.

De voorstelling wordt ontwikkeld in DeLaMar West en moet het seizoen daarna op tournee door het hele land gaan. Het stuk was ruim tien jaar geleden voor het laatst in Nederland te zien.

Spring Awakening is een van oorsprong Amerikaanse musical uit 2006, gebaseerd op het toneelstuk Frühlings Erwachen dat in 1891 werd geschreven door Frank Wedekind. Het toneelstuk was destijds controversieel door uitgesproken thema’s te behandelen waar jongeren toen mee worstelden, zoals (homo)seksualiteit en zelfmoord. Die thematiek sluit volgens producent Maarten Voogel naadloos aan bij de problemen die jongeren nu in coronatijd ervaren en waar uitzichtloosheid en gebrek aan perspectief leiden tot een ongekend hoog aantal burn-outs bij adolescenten.

De oorspronkelijke Broadway productie ontving elf Tony Award-nominaties, waarvan er acht werden verzilverd.

Jong talent

Producent Maarten Voogel van Opus One heeft geconstateerd dat een gezond perspectief op een kansrijke start voor net afgestudeerde musicalacteurs na bijna een jaar van coronacrisis is verdampt. "Ik zie in mijn directe omgeving dat musicalproducties die het lopende seizoen zouden spelen, zijn doorgeschoven naar een later seizoen of zijn afgelast. Een lichting van aankomende musicalacteurs dreigt volledig tussen wal en schip te raken en stageplaatsen zijn er nu nauwelijks."

Met Spring Awakening wil de producent expliciet tien jonge talenten een kans bieden op podiumervaring. Twee van de hoofdrollen worden ingevuld door meer ervaren acteurs, voor de rest van de cast wordt gezocht in afgestudeerde acteurs van de lichting 2000 en stagiairs uit het huidige schooljaar. OpusOne werkt hiervoor samen met de vakopleidingen Codarts Rotterdam en de Fontys Academie in Tilburg.

Audities voor deze productie zullen snel worden uitgeschreven. OpusOne en DeLaMar West volgen nauwgezet de ontwikkelingen rondom Covid-19 en de routekaart voor heropening culturele instellingen en zullen zodra er zicht is op een reële speelkans de data van de productie aankondigen.

Laatst gewijzigd op: 1 maand geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren