logo songteksten.net

Blueslegende Harry 'Cuby' Muskee (70) overleden

(Novum) - Harry Muskee is op 70-jarige leeftijd overleden. De zanger van bluesgroep Cuby + Blizzards stierf aan de gevolgen van kanker, maakt boekingskantoor Agents After All maandagavond bekend. Muskee overleed in zijn woonplaats Rolde.

Al voordat Muskee te horen kreeg dat hij kanker had, besloot de zanger dat hij wilde stoppen met toeren. Op 11 juni sloot Cuby + Blizzards het eerste Groeten uit Grolloo-festival af, dat was het laatste optreden van de band. Ondanks dat Muskee niet meer wilde toeren, had de band nog volop plannen. Zo lagen de teksten voor een nieuw album al klaar, de opnamen zouden dit najaar beginnen.

Cuby + Blizzards ontstond in het Drentse dorp Grolloo. Muskee zocht voor zijn band een opvallende naam en verengelste de naam van de hond van zijn buren: Koebie. Blizzards was het resultaat van een zoektocht in het Engelstalige woordenboek. Cuby + Blizzards ontstond in 1965, een jaar later verscheen de eerste lp, Desolation.

Herman Brood maakte enige tijd deel uit van Cuby + Blizzards. Die samenwerking leverde de lp Groeten uit Grolloo op, met daarop bekende nummers als Somebody Will Know Someday en Another Day Another Road. Ook nummers als Window of My Eyes en Appleknock Flophouse werden grote hits.

Met Desolation en Groeten uit Grolloo toerde Cuby + Blizzards de hele wereld over. De band onderging verschillende bezettingswisselingen en viel uit elkaar. In 1995 werd Cuby + Blizzards nieuw leven ingeblazen. In de nieuwe samenstelling hield de bluesband het vijftien jaar vol.

De laatste cd van Cuby + Blizzards, Cats Lost dat de gouden status bereikte, verscheen in 2009. Plannen voor een nieuwe plaat, die net als de voorganger geproduceerd zou worden door Daniƫl Lohues, lagen al klaar. Muskee had de teksten voor Dogs Found al af, Lohues werkte aan de muziek. De opnamen stonden gepland voor dit najaar.

Muskee en Cuby + Blizzards zijn vele malen in de prijzen gevallen. In 1968 kreeg de band een Edison voor de debuutlp Desolation, in 2007 volgde een Gouden Harp voor het gehele oeuvre. Muskee werd in 1990 uitgeroepen tot ereburger van zijn geboortestad Assen en werd in 2003 onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bovendien was Muskee cultureel ambassadeur van de provincie Drenthe. Op 1 juni opende hij het C+B Museum in Grolloo.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren