logo songteksten.net

Recordaantal games strijdt om glazen uilen

(Novum) - Een recordaantal Nederlandse games is aangemeld voor de Dutch Game Awards. Ruim honderddertig spellen strijden in dertien categorieën om een glazen uil. Vooral de categorieën Best Casual Game, gericht op webgames en smartphonegames, en Best Serious Games, educatieve spellen, zijn breed vertegenwoordigd onder de inzendingen. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. Vorig jaar werden honderd Nederlandse spellen ingeschreven.

"Nederland is traditioneel erg sterk op dat vlak en internationaal zeer succesvol", zegt Matthijs Dierckx van de organisatie van de Dutch Game Awards over webgames. Zo is het gamebedrijf Spil Games internationaal marktleider op het gebied van internetspelletjes. Ook op het gebied van educatieve spellen gooit Nederland hoge ogen. Vorig jaar draaiden Nederlandse gamestudio's een omzet van 125 tot 150 miljoen euro, blijkt uit onderzoek van Deloitte.

Met educatieve games kunnen mensen iets aanleren of oefenen. Zo worden kinderen met een schrijfachterstand geholpen met het spel Juf-in-a-Box van Ranj Serious Games, terwijl Smartgate Cargo van gamestudio IJsfontein wordt gebruikt om verschillende partijen op luchthaven Schiphol bewust te maken van de onderlinge verhoudingen.

Het bekendste spel onder de inschrijvingen is het schietspel Killzone 3. De game voor de Playstation 3 dingt onder meer mee naar een prijs voor het geluid in het spel en de beste game voor pc of spelcomputer. Sinds de game eind februari op de markt kwam zijn wereldwijd ruim 1,8 miljoen exemplaren verkocht.

De winnaars van twaalf uilen worden gekozen door een vierkoppige jury. De dertiende uil is een publieksprijs. Kleinschalige spellen als Super Crate Box van gamestudio Vlambeer en de racegame Proun van gameontwikkelaar Joost van Dongen maken een kans. Zij worden regelmatig aangehaald op internationale en Nederlandse weblogs over games.

De uitreiking van de Dutch Game Awards vindt 24 november plaats tijdens het evenement Game in the City in Amersfoort.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren