Holland Festival weer zoveel mogelijk fysiek
Het Holland Festival, dit jaar van 3 tot en met 27 juni, moet weer zoveel mogelijk fysiek worden. Vorig jaar was het jaarlijkse kunst- en cultuurevenement door de coronacrisis alleen online, maar de organisatie wil "dat publiek en performers een fysieke ervaring kunnen delen". De programmering van de 74e editie is wel zo opgezet dat alle producties indien nodig ook met kleine publieksaantallen kunnen plaatshebben.
"Het blijft ontzettend spannend of de theaters weer open kunnen en hoeveel bezoekers er naar binnen kunnen, maar het vooruitzicht live voorstellingen te kunnen bieden geeft richting en motivatie", aldus directeur Emily Ansenk bij de presentatie. Vanwege de voortdurende onzekerheid begint de kaartverkoop wel later dan normaal, pas medio mei.
De voorstellingen worden "op zo veilig mogelijke wijze" uitgevoerd en aangeboden onder allerlei voorwaarden en volgens speciale protocollen. Veel zal deze keer draaien om het werk van Amerikaans-Japanse componist Ryuichi Sakamoto en de Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne. Volgens het Holland Festival zijn het "opvallende kunstenaars met een brede belangstelling, zoals blijkt uit hun samenwerkingen met Hollywood-regisseurs, techno-artiesten, beeldend kunstenaars en rockbands".
Nieuwe locaties
Tijdens het festival is eigen werk van beiden te beleven, maar ook werk van artiesten met wie zij zich verwant voelen en voorstellingen met thema's die met het werk van Ryuichi Sakamoto en Gisèle Vienne te maken hebben.
Het thema van het evenement wordt deze keer gevormd door vragen als Wat maakt de mens? Wat is de invloed van de mens op de natuur? Hoe ontstaan sociale, menselijke constructies en systemen zoals tijd en identiteit?, zo werd dinsdag aangekondigd.
Het festival is op meerdere en ook nieuwe locaties te vinden, ook buiten Amsterdam, bijvoorbeeld in Zaandam en Hilversum. In totaal presenteert het Holland Festival 39 producties verdeeld over 25 dagen, waaronder tien wereldpremières en twaalf Nederlandse premières.
Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden