logo songteksten.net

Koninklijke paarden krijgen weinig mee van concert Streamers

De koninklijke paarden hebben geen last van het concert dat The Streamers dinsdagavond geven op het middenplein van de Koninklijke Stallen achter paleis Noordeinde in Den Haag. De muren van hun woonverblijf zijn dik en laten nauwelijks geluid van buiten door. Dat is eerst getest alvorens koning Willem-Alexander de poorten kon openen voor het muzikale Koningsdag-spektakel.

Nu zijn de paarden ook wel wat gewend. Ze worden zelfs speciaal geselecteerd en getraind om met lawaaierige situaties om te gaan. Dat is niet alleen het stadsverkeer wanneer ze worden ingezet om nieuwe ambassadeurs in een koets van en naar de koning te brengen, maar ook tijdens Prinsjesdag wanneer tienduizenden naar Den Haag trekken om de paarden de Glazen Koets te zien trekken.

Maar een popconcert is natuurlijk toch wat anders. Vandaar dat stalmeester Bert Wassenaar geluidsproeven deed om te zien hoeveel van de muziek te horen zou zijn in de paardenboxen. "Heel weinig", was de conclusie. Voor de zekerheid werd de geluidsinstallatie ook van het paardenwoonverblijf afgekeerd, richting straatkant. Maar ook daar is niks te horen.

Deel paarden verplaatst

Dat laatste was ook belangrijk omdat zich daar anders publiek zou verzamelen. Het achterplein van paleis Noordeinde was mede om die reden ook geen geschikte locatie voor een concert dat publiek alleen via een livestream moet kunnen volgen. Dat plein grenst aan een park, waar het dinsdag ook zonder concert al mudvol zat.

Niet alle koninklijke paarden zijn op dit moment in Den Haag. Om het risico te verkleinen dat alle verzorgers en koetsiers tegelijk besmet zouden kunnen raken met corona, is een deel van hen met de paarden uitgeweken naar Apeldoorn. De paarden hebben in Den Haag ook nauwelijks werk. Het ophalen van ambassadeurs gebeurt vanwege de coronamaatregelen voorlopig met een auto en niet in een koets.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren