logo songteksten.net

Rechter pleit P2P programmas vrij

En nog een hoofdstuk in de eindeloze soap rondom het downloaden en de pogingen van de muziekindustrie om dat te verbieden:Een rechtbank in San Fransisco heeft de eis van de Amerikaanse muz
iek- en filmindustrie om de P2P (pear to pear) programma's Grokster en Streamcast te verbieden afgewezen.
In 2002 was in dezelfde zaak door een lagere rechtbank hetzelfde vonnis al uitgesproken. De rechter is van mening dat het misbruik van de software om rechten te schenden, niet betekent dat de software zelf verboden kan en moet worden.

Een driekoppige rechtbank verwees in het vonnis naar een uitspraak uit 1984, waarin het Hooggerechtshof van de VS de eis om de videorecorder te verbieden afwees, omdat technologie niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor eventueel misbruik. Napster, voorloper van de huidige p2p-programma's, werd vier jaar geleden wel verboden omdat deze de uitwisseling van illegale bestanden op centrale servers regelde, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Grokster en Streamcast die enkel software aanbieden om uitwisseling tussen pc's te kunnen uitvoeren.

De muziek- en filmorganisaties die samenwerkten in deze zaak weten nog niet of ze na dit dubbele verlies nog verder zullen gaan naar het Hooggerechtshof. Bij de aanklacht waren onder meer Metro-Goldwyn-Mayer, Sony, Disney, een aantal dochters van Time Warner en andere belangrijke leden van de Amerikaanse filmorganisatie MPAA en de muziekassociatie RIAA betrokken.
Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren